Politikk

Kvinnelige 
politikere
 trakasseres

Kvinnelige parlamentarikere er ofre for omfattende trusler, vold og seksuell trakassering, viser undersøkelse. Blant overgriperne er også mannlige kolleger.

I en undersøkelse som omfatter kvinnelige parlamentarikere fra 39 land i alle verdens regioner, svarer hele 44 prosent at de har vært utsatt for trusler om drap, voldtekt, annen fysisk vold ­eller bortføring mens de har vært innvalgt i nasjonalforsamlingen.

Også kolleger

Ikke bare er det høy forekomst av grove trusler mot de kvinnelige politikerne utenfra, via e-post og i sosiale medier. Kvinnene rapporterer også relativt høy grad av seksuell og annen trakassering fra mannlige politikerkolleger.

To av ti svarer at de har vært utsatt for ett eller flere tifeller av seksuell vold, mens en av tre svarer at de har vært vitne til seksuell vold rettet mot en eller flere kvinnelige kolleger i parla­mentet.

– Dette er svært bekymringsfulle og overraskende høye tall. Det er veldig langt å gå i mange­ land før det er oppnådd full ­likestilling og respekt for kvinner, selv i nasjonalforsamlingene, sier stortingsrepresentant Gunvor Eldegard (Arbeiderpartiet),
som har deltatt i undersøkelsen.

Undersøkelsen er utført av Den interparlamentariske union­ (IPU). Den baserer seg på besvarelser og konfidensielle intervjuer­ med et utvalg på 55 kvinnelige parlamentarikere som tidligere i år deltok på IPU-samlinger i New York og Lusaka.

Tross det relativt beskjedne utvalget, mener IPUs generalsekretær Martin Chungong at resultatene viser at «problemet er mye mer utbredt og underrapportert enn vi har vært klar over».

• Åtte av ti kvinnelige parlamen­tarikere har vært utsatt for psyko­logisk vold.

• To av tre svarer at de har vært utsatt for ydmykende og trakasserende seksuelle eller sexistisk­e bemerkninger. Et stort flertall av disse bemerkningene skal ha kommet fra mannlige kolleger i nasjonalforsamlingen.

LES OGSÅ: Hillary Clinton kaller Donald Trump en bølle

Rekruttering

Gunvor Eldegard er ett av fire norske medlemmer i IPU, der hun sitter i ­eksekutivkomiteen og leder Gender Partnership Group.

– Et høyt omfang av trusler og trakassering av kvinner i politikken vil dessverre virke negativt på rekrutteringen av kvinner til verdens nasjonalforsamlinger, sier Eldegard.

I dag er kvinneandelen i verdens nasjonalforsamlinger under­ 23 prosent. I Europa er ­andelen nærmere 26 prosent, mens Norge ligger i øverste enden av skalaen­ med nesten 40 prosent kvinnelige stortings­representanter. Høyest kvinneandel har Rwanda­ med 64 prosent.

LES OGSÅ: Rasisme er USAs arvesynd

Stortinget

– I Nord-Europa er kvinnelige parlamentarikere­ mindre utsatt for trusler og 
trakassering enn i mange andre land. Jeg har selv ikke opplevd noen form for trakassering fra mannlige kolleger, og oppfatter ikke at kvinnelige kolleger ser dette som noe problem på 
Stortinget, sier Ap-representant Eldegard.

I undersøkelsen svarer mange respondenter at de hele tiden må skjele til tradisjonell tankegang om hvordan de framstår. Generelt sier de at enten overdreven femininet, eller det motsatte, ­fører til utstrakte kommentarer, angrep og hån.

I USA fikk Hillary Clinton dobbelt så mange fornærmende og grove twittermeldinger som Bernie­ Sanders under demokratenes nominasjonskamp. Samme ubalanse var det i maktkampen mellom Julia Gillard og Kevin Rudd i Australia i 2010–2014.

LES OGSÅ: Derfor stemmer presten motvillig på Trump

Unge utsatt

Noen faktorer øker faren for trakassering av kvinnelige parlamentarikere: Å tilhøre opposisjonen, å være ­under 40 år, og å tilhøre en mino­ritetsgruppe i samfunnet. Her er to eksempler på kommentarer:

• Hun ble valgt fordi hun er ung kvinne fra etnisk minoritet (Nord-Amerika).

• Hun trenger å bli voldtatt så hun skjønner hva utlend-
inger gjør (Europa).

– Dette er en omfattende og viktig undersøkelse for å få fakta på bordet. Håpet er at dette kan føre til økt oppmerksomhet og tiltak mot et alvorlig problem, noe vi jobber aktivt med, sier Gunvor Eldegard i Den interparlamentariske union.

LES OGSÅ: Politisk redaktør Berit Aalborg skriver om de som støtter Trump

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk