Politikk

82 har meldt seg ut av KrF

Partilederens Pride-
deltakelse var som selvmål for partiet, mener fylkesleder. – Lurest på lang sikt, mener KrF-historiker.

– Jeg har ikke hatt noen sak som har vakt så sterke reaksjoner som denne så lenge jeg har vært fylkesleder, sier Pål Kårbø, leder i Hordaland KrF.

Det var sist onsdag at KrF-leder Knut Arild Hareide meldte at han ville delta i paraden under Oslo Pride til støtte for LHBT-miljøet etter terrorangrepet i Orlando. Siden den tid 82 personer meldt seg ut av partiet, mens 10 har meldt seg inn.

– Jeg har sett på utmeldinger som har kommet til meg at flere av de som har meldt seg ut er aktive støttespillere i partiet. Det er noe må man ta på ytterste alvor. Jeg ser på denne saken som et selvmål for partiet, fortsetter fylkesleder Kårbø. (NB! I første versjon av denne saken ble Kårbø sitert på at saken var «et selvmord for partiet». Han mener selv at han sa «selvmål», ikke «selvmord».)

Han tror at Hareides deltagelse på Pride og en liberalisering av politikken rundt homofili kan bli tatt bedre imot blant yngre enn eldre, noe også Håkon Karlstad, leder av Oppland KrFU, påpekte i Vårt Land i forrige uke.

– Samtidig gjenspeiles ikke dette i antall som melder seg inn i partiet, påpeker Kårbø.

LES OGSÅ: – Ingen kamp mellom mitt mulimske og lesbiske meg

– Lurt og nødvendig

KrF-historiker Kåre Solhjell mener ikke det burde overraske at Hareide deltok i Pride-paraden, og at det er både lurt og nødvendig for KrF å fremstå som et mer «åpent» parti.

– På lang sikt vil det være ei dødslinje å føre videre den tradisjonelle KrF-linja. Man skal ikke bare skal tenkte strategisk i etiske spørsmål, men slik den etiske tenkningen rundt homofili er nå, så er det vanskelig å forsvare etisk å stå på den tradisjonelle KrF-linja, sier Solhjell.

Han tror at det på sikt var strategisk lurt av Hareide å gå i Pride-paraden.

– Det har skjedd en utvikling i holdningene, og man kan ikke stampe imot denne snart enstemmige etiske oppslutningen omkring homofili. Det er tydelig hvilken retning utviklingen går, og jeg mener det er riktig retning, sier KrF-historikeren.

– Bør tåle

Frank Rossavik, kommentator i Aftenposten, tror ikke Hareide verken hadde tenkt at dette skulle tjene KrF på kort sikt, eller er overrasket over at noen velger å melde seg ut.

– Jeg tror han har tenkt at dette var det riktige å gjøre etter Orlando–terroren – uansett om det tjener partiet eller ikke. Alle partier er opptatt av å nå velgere utenfor grunnfjellet, men det er alltid et spørsmål om hvor mye man skal prøve å nå disse på bekostning av faren for å miste de tradisjonelle. Selv de mest konservative bør tåle at partilederen viser sympati med ofrene i Orlando, sier Rossavik.

Han er likevel usikker på om Pride-deltakelsen vil gagne Hareide i valget.

– Historisk har KrF hatt en begrenset, men trofast velgerskare. Både Kjell Magne Bondevik og Velgerd Svarstad Haugland klarte i en periode å utvikle KrFs nedslagsfelt. Det er det mulig at Hareide også kan klare. Men skal han ha håp om det, kan det at han deltok i Pride-paraden kan være et steg i riktig retning, sier Rossavik.

LES OGSÅ: «Kvinner som skal være kvinnelige og menn mandige»

Fått merke engasjementet. Knut Arild Hareide ønsket ikke å la seg intervjue om de ferske ut- og innmeldingstallene, men uttaler følgende per tekstmelding via sin kommunikasjonsrådgiver:

«Dette er en sak som har skapt mye engasjement, både hos de som er positive og de som er negative til min avgjørelse om å delta i paraden. Det var viktig for meg å gjøre dette i solidaritet med de homofile og lesbiske etter de forferdelige hendelsene i Orlando. Det er selvfølgelig trist at noen av dem som er uenig med meg i min avgjørelse om å gå i paraden melder seg ut av partiet. Det er helt legitimt å vise sitt standpunkt på den måten, og det må jeg akseptere.»

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk