Politikk

Borten Moe tar plass hos Civita

Sp-topp kjemper nasjonalstaten frem i nytt partiprogram. Distriktspartiet får debattdrahjelp i liberal tankesmie.

Ola Borten Moe leder arbeidet med nytt arbeidsprogram i Senterpartiet og søker uvant manesje for innspill: I neste uke samarbeider Sps programkomité med Civita om et debattmøte.

Der er temaet «Nasjonalstatens comeback» – et tema som også vektlegges sterkt i det som skal bli det nye stortingsprogrammet til Senterpartiet.

– I nær alle europeiske land er det nå diskusjon om nasjonalstaten som det siste forsvarsverk i dagens utvikling. Problematikken er svært aktuell i arbeidet med Senterpartiets program, sier Borten Moe.

LES OGSÅ: Slik forklarer Venstre-Grande partiets regjeringsvri

Nasjonalstaten får sin renessanse

I Civita får Vårt Land opplyst at også flere partier vil bli invitert til å la programarbeid få bryne seg i debatt under de tradisjonelle frokostmøtene. For distriktspartiet Sp er det uansett uvant å ta plass på en slik måte i en «urban» tankesmie.

– De fortjener honnør for invitasjonen, sier Borten Moe.

EUs evne til å møte flyktningutfordringen med felles tiltak er hyppig gjenganger i nyhetsbildet. Sps programkomité og Civita reiser sammen spørsmålet om overnasjonale strukturer har spilt fallitt.

– Etter tiår med mer integrasjon og overnasjonalitet går utviklingen i en annen retning. Nasjonalstaten har fått ny aktualitet. Kombinasjon av økonomiske problemer og store folkeforflyttinger kan gi nasjonalstaten en renessanse. Den kan være en mer fremtidsrettet måte å organisere folks liv på, sier Sp-nestlederen.

LES OGSÅ: Borten Moe tror på nytt sentrumsbygg

Tid for selvråderett?

Borten Moe varsler at temaet er noe nei til EU-partiet Sp vil vektlegge i det kommende programmet.

– For dere er det altså ny tid for selvråderett?

– I alle fall for mer nasjonal kontroll. Og det temaet har jo alltid stått Sp svært nært, svarer Borten Moe, som blant annet møter professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary, i debatten.

I Senterpartiet frykter man at nye EU-fremstøt mot flyktningstrømmen vil ha så overnasjonal karakter at det kan bryte med den norske grunnloven. Partileder Trygve Slagsvold Vedum advarte nylig mot ordningen som den svenske statsministeren Stefan Löfven har foreslått: Man søker asyl i EU – og ikke i enkeltland.

Om Norge får en påkobling til et slikt system, mener Vedum at det i så fall vil kreve endringer i grunnloven. Sp kan ikke være med på at Norge avstår suverenitet.

– Det er folk i Norge som gjennom valg skal bestemme norsk asylpolitikk og dermed hvem som skal få adgang til riket, uttalte Vedum.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk