Politikk

Støre: Tenk over før du gir en vin i gave

Ap-lederen instruerer partiets sentrale apparat om å droppe vinflasker i gave. Han ber hele Frivillig-Norge tenke på det samme.

– Jeg vil gi beskjed til partisekretæren om dette over helgen. For Ap blir dette en måte å markere at vi tar hensyn til mottakeren i spørsmål om alkohol, sier Støre til Vårt Land.

I VG tok han onsdag et kraftig oppgjør med norsk drikkekultur. Alkoholpolitikk blir nemlig et av temaene under helgens landsmøte i Ap. En rekke tiltakspunkter skal opp til avgjørelse.

Vin kan gi problemer

Ett av de virkemidlene som Støre personlig snakker frem, er det å avstå fra å gi folk en flaske vin i gave når de fortjener takk for innsatsen.

– Hvis jeg kommer på besøk til en jeg kjenner, kan det være hyggelig å ta med en flaske vin dersom det er riktig. Men det går an å endre praksisen der det handler om påskjønnelser. Vi vet jo ikke om den som får den vinen, kan ha et problem, forklarer Støre.

LES OGSÅ: Støre vil ikke love søndagsomkamp

Innsats-gave

I norsk organisasjonsliv er det å verdsette innsats gjennom vingaver en stadig mer utbredt praksis.

– Vil du sende oppfordringen videre til norsk organisasjonsliv og be dem tenke over saken?

– La meg begynne med det siste. De bør tenke over saken. Finnes det alkoholfrie rom hos dem, i dobbelt forstand? Både fysisk og mellommenneskelig? Det kan jo være de som ikke nyter alkohol som kan være utgangspunktet.

Normutviklere

Støre var en periode helseminister i den forrige, rødgrønne regjeringen. Han mener engasjement utenom rene vedtak kan ha stor effekt.

– Vi politikere er lovgivere. Men noen ganger kan vi også være med på selve normutviklingen. Både fra mitt privatliv og gjennom tiden som helseminister har jeg sett sider ved alkoholens effekter på sosialt liv som er så alvorlige at vi bør snakke om dem. Jeg kaller dette «elefanten i rommet», sier han til Vårt Land.

LES OGSÅ: Ap-thriller om taxfree

Elefanten vi ikke snakker om

Den tidligere helseministeren påpeker overfor VG paradokset at nordmenn gjerne snakker høyrøstet om overvekt og om livsstilssykdommer. Men vi vegrer oss for å snakke om alkohol. Det er slik alkohol blir elefanten i rommet.

Til avisen forteller han at han holdt seg unna alkohol i lange perioder som helseminister, nettopp fordi han kom så tett på skadene som alkohol kan føre til

– Jeg er på ingen måte avholdsmann, men valgte selv å avstå i deler av min tid som helseminister, blant annet i respekt for de som ikke kunne ta det glasset med øl etter jobb, og som ikke ønsket å drikke eplemost, sier han til avisen.

Ap vil handle

Aps landsmøte skal diskutere en rekke forslag til alkoholpolitiske tiltak under behandlingen av en helsepolitisk plattform.

LES OGSÅ: Siv-kvoten tapper polet

Vårt Land omtalte denne onsdag, og blant ingrediensene var:

• Aps mål skal være å avvikle taxfree-ordningen. Inntil det skjer, bør Vinmonopolet ta over. Dessuten må kvotene reduseres og taxfree-arealene nedskaleres.

• Egen «handlingsregel» for alkoholpriser: Prisen på alkohol skal øke minst like mye som den årlige pris- og lønnsveksten.

• Vinmonopolets «viktige samfunnsrolle» skal vernes om.

• Alkohol skal innholdsmerkes.

Forslaget om å si farvel til taxfree-ordningen har vakt reaksjoner. Støre gikk på en pressekonferanse onsdag langt i å vedgå at akkurat denne innstrammingen ville ha trøbbel med å bli vedtatt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk