Politikk

Parkerer KrFs grunnlovskamp for rett til liv

Massivt stortingsflertall mener partiets abortkamp ikke har noe i Grunnloven å gjøre.

Under stortingsbehandlingen av Grunnloven sørger et solid flertall for nye kompromissformuleringer om «rett til liv» i den nye, forsterkede utgaven.

Men KrFs gjenganger i en årrekke – grunnlovsforslaget om «vern av liv fra unnfangelse til død» – får nå en kald skulder av så og si hele Stortinget.

LES OGSÅ: KrF åpner for familier i alle fasonger

Vern. Alle partier – minus Høyre og KrF – sier det rett ut i innstillingen: De skriver at «diskusjon om abort blir ført av Stortinget og at grunnlovsbestemmelser ikke skal kunne tas til inntekt for noens syn».

Irettesettelse. Etter at nettopp KrFs «vern av liv»-forslag har skapt tøffe oppgjør med KrF mot resten i tidligere stortingsperioder, ønsker folk i flere partier nå å gi KrF en slags irettesettelse om å begrense seg.

Allianse. KrF står uansett sammen med Ap, SV, Miljøpartiet De Grønne (MDG), Frp og Sp bak en ny paragraf om «rett til liv og forbud mot dødsstraff, tortur og slaveri». Men dette forslaget er strippet fra ord som kan tas til inntekt for syn i abortkampen.

– Det kan ikke tolkes som en omkamp, presiserte SVs Karin Andersen

Roligere. KrF-forslaget var også oppe til debatt, men formuleringen om «vern av liv fra unnfangelse til død» skapte ikke så hete oppgjør som tidligere.

For snart to år siden gikk Ap til harde angrep på KrF. Denne gang var Ap og KrF i en slags allianse om den strippede «rett til liv»-utgaven – og flere andre punkter.

Raja-anklage. Venstres Abid Q. Raja konfronterte imidlertid KrF med den typen argunenter Ap brukte sist:

– Er det altså slik å forstå at KrF her vil grunnlovsfeste et nei til abort, spurte Raja.

Bollestad. KrF-talsmann Hans Fredrik Grøvan viste til at KrFs klassiske utgave egentlig var et prinsippforslag.

Helsetalskvinne Olaug Bollestad mente det store kompromisset mellom rødegrønne, Frp, MDG og KrF kunne vise ny vei:

– Det er viktig for oss som nasjon å ha en nasjonal, politisk styring av alt det nye som kan komme av teknologi, sa hun.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk