NRK omtalte onsdag flere sentrale punkter i rapporten Tiltak for en økonomisk og kulturell bærekraftig innvandring. Rapporten er utarbeidet av Fremskrittspartiets såkalte «bærekraftutvalg». Utgangspunktet for rapporten er at dagens innvandrings- og integreringspolitikk truer norsk velferd og kultur.
Kopierer. – Forslagene i partiets nye rapport er oppsiktsvekkende. Nå ser det ut til at Frp vil kopiere Dansk Folkeparti (DF), sier Rune Engelbreth Larsen, politisk kommentator i den danske avisen Politiken til Vårt Land.
– DF står for en blanding av lett populisme og diskriminerende innvandringspolitikk, der innvandrere i lengst mulig tid regnes som annenrangs borgere og marginaliseres politisk og sosialt, forteller Engelbreth Larsen.
Noen av forslagene NRK trekker fram i sin omtale:
Ekteskap skal ikke legges til grunn for innvandring til Norge.
Innvandrere må jobbe og bo i Norge i ti år før de kan få statsborgerskap.
Folketrygden forbeholdes nordmenn.
Arbeidsinnvandrere skal betale inn til en «personlig folketrygdkonto», og dersom det innbetalte beløpet ikke dekker en eventuell sykemelding eller uførhet, må arbeidsinnvandreren kastes ut.
– En slik politikk øker radikaliseringen og skaper ytterligere motsetninger mellom befolkningsgrupper i samfunnet, slik vi dessverre opplever i Danmark, mener den danske kommentatoren. Han påpeker at Frp ved flere anledninger har tatt skarp avstand fra det han kaller ytterliggående og anti-islamistiske tendenser i DF.
– Nå er kanskje den tid forbi? undrer Engelbreth Larsen.
Nansen. – Fridtjof Nansen ville snudd seg i graven, tordner seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse.
Bærekraftutvalget foreslår ifølge NRK å «endre hele asylinstituttet, si opp dagens Flyktningkonvensjon og utfordre EØS og Schengen-samarbeidet for å sikre at Norge får mer kontroll med hvem og hvor mange som kommer til landet».
– I handlingsprogrammet sitt er Frp tydelige på at de vil jobbe for universell aksept av menneskerettighetene. Flyktningkonvensjonen er en del av disse. Når det nå virker som de vil vurdere å skrote denne, så går det på tvers av eget partiprogram, sier Nesse.
Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland, er for tiden i Syria. Der har nabolandene tatt imot over to millioner flyktninger.
– Dette skjer på dørstokken til Europa. De europeiske ordningene er kanskje mangelfulle, men det er de beste vi har. Bare gjennom et forpliktende europeisk samarbeid kan vi finne løsningene på flyktningproblematikken i regionen, sier Nesse.
Tilbakeviser. Nestleder i Frp, Per Sandberg, blir oppgitt i møte med alle reaksjonene på rapporten.
Han påpeker at NRK kun har fått tak i et utkast fra 4. april i år, at utvalget ikke er ferdig med arbeidet ennå, og at den er ment for intern bruk. Det som ikke alt er vedtatt, er ikke Frp-politikk, påpeker han.
– Utvalget ser på innvandrings- og integreringspolitikken som helhet med utgangspunkt i tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Disse viser at dagens innvandringspolitikk er økonomisk uansvarlig, og vil koste oss 40 til 50 milliarder i året fremover. Vi klarer dessuten ikke å integrere alle disse menneskene. Likevel vil ingen diskutere disse problemene, sier han.
Han kjenner ikke til at DF har fremmet noen av forslagene i rapportutkastet.
Nestlederen er overrasket over at det ikke har blitt mer diskusjon rundt utvalgets ønske om et eget folketrygdfond for arbeidsinnvandrere.
– Gjennom et slikt fond så sikrer vi oss mot trygdeeksport og sørger for økonomisk bærekraft. Samtidig så får de noe tilbake for arbeidet sitt, sier Sandberg.
Nestlederen understreker at det ikke står noe i rapportutkastet om å si opp flyktningkonvensjonen.
– Ikke høyreekstremt. Journalist og forfatter Øyvind Strømmen har skrevet to bøker om ytre høyre i europeisk politikk. Han synes det er fint at Frp nå slipper katta ut av sekken.
– Nå får vi en konkretisering av hva som ligger i alle utspillene partiet har kommet med opp gjennom årene, sier han.
Forfatteren og journalisten synes en god del av forslagene er ganske ytterliggående.
– Mange vil nok ha et problem med at de trekker fram begrepet «kulturell bærekraft», som har figurert både i innvandringskritisk debatt og i ytterliggående fora tidligere. Frp bruker begrepet for å beskrive det de oppfatter som en trussel mot «samfunnslimet» på grunn av voksende, kulturelle forskjeller.
Strømmen vil ikke kalle rapportens innhold for høyreradikalt.
– Retorikken i rapporten trekker ikke i retning av høyreekstremisme. Frp fremstår som opptatt av integrering. Mer ytterliggående partier på kontinentet ønsker jo ikke innvandring i det hele tatt. Forfatterne av rapporten har vært flinke til å unngå veldig ladede begrep, sier han.