Politikk

Biskop-opprør etter asyldom

– Regjeringen driver en umenneskelig asylpolitikk, mener flere av landets biskoper etter høyesterettsdommen som medfører at to barn født og oppvokst i Norge må sendes ut for godt.

Samtlige biskoper her i landet er skuffet over høyesterettsdommen som medfører at niåringene Verona Delic og Mahdi Shabazi ikke får bli i Norge.

LES OGSÅ: Sender Mahdi (9) ut av Norge

Tre dager før julaften kom dommen som også kan få avgjørende betydning for rundt 450 asylbarn i Norge.

NRK har snakket med alle de tolv biskopene i landet. Ifølge kanalen er samtlige skuffet over dommen, som de mener bryter med barns rettigheter.

Biskopen i Bergen, Halvor Nordhaug, er opprørt og mener den rødgrønne driver en umenneskelig asylpolitikk. Biskopene mener politikerne må gjøre noe for å endre asylpolitikken.

Allerede fredag var biskopen i Møre, Ingeborg Midttømme, ute med sin kritikk av den norske innvandringspolitikken.

– Det jeg misliker sterkt, er at barn som er født og oppvokst i Norge, med hele barndommen her, nå må bære kostnadene ved å bli sendt ut av landet når de reelt sett ikke har tilknytning til noe annet land enn Norge, sa hun til NRK.

Biskopen sier hun tror mange vil bli sendt ut i jula og på nyåret.

Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, mener dommen forteller at lovverk og forskrifter ikke er tydelige nok med tanke på at barn har egne rettigheter.

– For flertallet i Høyesterett tar til følge at innvandringspolitiske hensyn teller mer enn barns rettigheter. Og sånn kan vi ikke ha det, sier hun til NRK.

Nå mener biskopene at politikerne må ta grep for å endre asylpolitikken.

– Vi må bare fortsette å arbeide for at lovverket blir tydeligere sånn at det ikke er mulig å være så inhuman som man nå har valgt å være, sier biskop Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg bispedømme.

Skammer seg. Jussprofessor og tidligere UiB-rektor Jan Fridthjof Bernt sier han skammer seg over dommen.

– I dag skammer jeg meg over å være norsk. Vi ofrer vår egen medmenneskelighet og anstendighet for å vise verden at vi er prinsippfaste, og at ingen skal lure seg inn i vårt selvtilfredse paradis, skriver Bernt på sin Facebook-profil.

Overfor Bergens Tidende påpeker han at Høyesterett skal holde humane verdier høyt, og derfor burde lagt avgjørende vekt på de humane hensynene.

I tillegg har Norge forpliktet seg til å følge FNs barnekonvensjon, og her risikerer man å bli dømt for brudd på denne konvensjonen, mener Bernt.

– Rettferdig. Justisdepartementet avviser at asylpolitikken er for streng.

– Jeg lytter til kritikken, men er altså uenig fordi vi fører en konsekvent og rettferdig innvandringspolitikk. I rettferdigheten så ligger det også at vi må stille krav om retur for dem som får avslag, sier statssekretær Pål K. Lønseth (Ap).

Fremskrittspartiet støtter regjeringens politikk.

– At ankene mot utvisningsvedtak for to familier med asylbarn ble avvist, er en seier for rettssikkerheten, sier partiets innvandringspolitisk talsmann Per Willy Amundsen.

Familien Shabazi kommer fra Iran og har vært i landet i sju år. Ni år gamle Mahdi har bodd i Norge nesten hele sitt liv. Delic-familien er fra Bosnia og ble uttransportert fra Norge 16. mars i år.

Dommen vil bli anket til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk