Politikk

'Samtalene blir vanskelige så fort de blir konkrete'

Få er villige til å punge ut for Stoltenberg-ledede klimakutt.

Jens Stoltenberg er i New York for å lede samtaler om finansiering av klimatiltak. Ministre fra både rike og fattige land har de siste dagene vært samlet i den amerikanske storbyen for å diskutere hvem som skal betale for klimatiltak i u-land.

Formålet med samtalene er ikke å velge ut én finansieringsmodell, men å utarbeide forslag som senere kan bli gjenstand for forhandlinger. Ifølge Stoltenberg er selv dette en vanskelig oppgave.

– Det som er vanskelig, er å bli enige om konkrete ting. Derfor er det for tidlig å si om det er mulig, sier Stoltenberg til NTB på telefon fra USA.

– Få vil betale. Han betegner diskusjonene i klimagruppen som gode, men minner samtidig om at få land er villige til å betale prisen for betydelige kutt i utslippene av drivhusgasser.

– Forhåpentligvis vil vi bidra til at man kommer noe lenger i å skape enighet om hvordan man skal betale for klimatiltak.

Stoltenberg har ledet samtalene i FN-gruppen denne uken sammen med Etiopias statsminister Meles Zenawi. I tillegg til en rekke politiske ledere er finansmannen George Soros, den britiske økonomen Nicholas Stern og Lawrence Summers, rådgiver for USAs president Barack Obama, med i gruppen.

Tiltakene de håper å finansiere, har i hovedsak to formål: reduksjon av u-landenes egne utslipp av klimagasser. Og tilpasning til klimaendringene som trolig uansett vil komme som et resultat av utslippene fra rike land gjennom flere århundrer.

Meningen er at FN-gruppen skal legge fram sine forslag i forkant av det neste store klimamøtet i Mexico i desember. Den langsiktige målsettingen er å sikre 100 milliarder dollar til klimatiltak hvert år fra og med 2020.

Fly og skip. En av de aktuelle finansieringsmodellene er utarbeidet av Norge og Mexico i fellesskap, og Stoltenberg bekrefter at dette forslaget fortsatt er oppe til diskusjon.

Også muligheten for å legge nye avgifter på skipsfart og flytrafikk, som Stoltenberg har tatt til orde for, har vært tema i samtalene. Men statsministeren ønsker ikke å si hvilken type finansieringsmodeller som ser ut til å få mest støtte.

Han mener uroen i verdensøkonomien gjør det vanskelig å finansiere klimatiltak i u-land over statsbudsjettene i rike land. Dermed blir det viktigere å forsøke å hente penger fra private markeder ved at det settes en pris på klimautslipp.

Det kan for eksempel gjøre ved å auksjonere bort utslippskvoter, noe som er en del av den norsk-mexicanske modellen.

Anerkjennelse. Stoltenberg mener lederansvaret i FN-gruppen er en anerkjennelse av norsk kompetanse og kunnskap.

– Jeg opplever det som viktig for en norsk statsminister å bidra til at vi kan få på plass en ny klimaavtale. Og det blir ingen avtale om utslippskutt uten at vi samtidig blir enige om hvordan kuttene skal betales, understreker statsministeren.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon roste nylig Stoltenbergs innsats som en av lederne i gruppen som var samlet i New York mandag og tirsdag. I et intervju med NRK pekte Ban på at Norge allerede har gjort mye for å begrense avskoging i tropiske land.

Samtidig oppfordret han Stoltenberg til å fremme forslag som kan bygge bru mellom rike og fattige land, som ofte står langt fra hverandre i de internasjonale klimaforhandlingene.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk