Politikk

Cameron vant den siste partilederdebatten

Storbritannias vaklende økonomi var hovedtema.

Toryenes leder David Cameron overbeviste under den tredje og siste partilederdebatten foran neste ukes valg i Storbritannia.

41 prosent av velgerne mener at David Cameron gjorde best figur under torsdagens fjernsynsdebatt, viser en meningsmåling YouGov har utført for The Sun.

32 prosent av velgerne lot seg imponere av Liberaldemokratenes leder Nick Clegg, mens 25 prosent holdt en knapp på statsminister og Labour-leder Gordon Brown.

Cameron kom også seirende ut i en meningsmåling ComRes gjorde for fjernsynsstasjonen ITV, der 35 prosent av de spurte mente at han gikk seirende ut.

Clegg fikk 33 prosent på denne målingen, mens Brown også på denne kom ut som taper med 26 prosent av velgerne i ryggen.

Vaklende økonomi. Det var Storbritannias vaklende økonomi som sto i sentrum under torsdagens partilederdebatt.

Det var knyttet store forventninger til den retoriske kappestriden, der Cameron åpnet ved å fastslå at økonomien var kommet inn i et dårlig spor.

– For det første må vi belønne arbeid og løse problemet med avhengighet av velferd. For det andre må vi reparere bankene våre, skattelegge dem for å få pengene våre tilbake, regulere dem og få dem til å låne ut penger igjen. For det tredje må vi begynne å lage ting igjen i dette landet. For det fjerde må vi få valuta for pengene i våre offentlige tjenester, sa han.

Med disse fire punktene forbrøt Cameron seg allerede i startgropen mot en av retorikkens eldste regler: trepunktslisten.

Innovasjon. Den feilen gjorde derimot ikke det retoriske stjerneskuddet Nick Clegg. Han startet med en trepunktsliste og fulgte deretter opp med en såkalt antitese, et utsagn som spiller på motsetninger.

– Vi må være ærlige om de kuttene som vil bli nødvendige. Vi må bryte opp banksystemet slik at uansvarlige bankansatte aldri igjen kan sette våre sparepenger og våre selskaper i fare. Vi må gjenoppdage vår lidenskap for innovasjon og det å bygge ting, ikke bare gamble på pengemarkedene, sa han.

– De vil si til dere i kveld at vi ikke kan gjøre disse tingene. Jeg sier til dere at vi må gjøre ting annerledes, fortsatte han.

Erfaring. Statsminister Gordon Brown spilte på troverdighet i sitt åpningsinnlegg og viste til sin erfaring som regjeringssjef og tidligere finansminister.

– Jeg vet hvordan økonomien skal styres i gode tider og i dårlige. Da bankene kollapset, tok jeg umiddelbart grep for å forhindre at krisen ble en katastrofe og resesjonen en depresjon, sa han.

Statsministeren slapp derimot ikke unna onsdagens fadese. Han ble da overhørt idet han baksnakket en velger som «bigot», det vil si en ensporet og fordomsfull person. Brown la ikke skjul på at han hadde tråkket i salaten.

– Det er mye ved denne jobben, og som dere så i går, får jeg det ikke alltid til, sa han.

Fast blikk. Under den første av de tre partilederdebattene overrasket Nick Clegg alle ved å se rett inn i kameraet mens han snakket, noe det slett ikke falt de to andre partilederne inn å gjøre.

Torsdag hadde også Cameron lært seg trikset og så rett inn i kameraet mens han snakket. Gordon Brown var derimot mer flakkende i blikket.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk