Overvåker til det ubehagelige

Skal du kunne lese avis uten at noen sjekker hva du leser, hvor du er og hvem 
du er – og kanskje selger opplysningene til annonsører? Nå blir det debatt om grensene.

Tredjeklassingen Jaysean Erby løfter hendene i været etter å ha løst et kodeproblem, mens Apple-sjef Tom Cook ser på under en workshop i New York om datakunnskap i barneskolen. Inne på mange barnerom er det mange digitale spioner, ifølge rapporten Personvern 2016.
Publisert Sist oppdatert

Overvåkingsøkonomi kaller Teknologirådet og Datatilsynet det. Du får ha det gøy, bli oppdatert, handle og kommunisere på nett gratis. Betalingen er at en skog av selskaper sanker inn data om deg. De vil stadig ha mer, og stadig mer nærgående opplysninger. Vil vi det? Har vi alternativer?

– Forretningsmodellen er å ha en tjeneste som gir mer informasjon om brukerne enn løsninger før har gjort, sa Tore Tennøe, direktør for Teknologirådet, da Teknologirådet og Datatilsynet i går markerte Personverndagen.

Når en 13-åring i løpet av en time spiller spill på nettbrett, sjekker Facebook, hører litt musikk og besøker to blogger, blir det sendt opplysninger til 62 tredjeparter. «62 spioner på barnerommet», heter det i personvernrapporten for 2016, som Teknologirådet og Datatilsynet ga ut i går.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP