Klima

Kenyanere med dårlig råd får nedbetale eget solcellelys med norsk hjelp

NORFUND: 365.000 kenyanske husstander som ikke får lån, kan betale samme sum som de har brukt på parafin til å nedbetale solcelleanlegg via mobilen.

– Så langt vi kjenner til, er dette første gang dette gjøres i denne skalaen innenfor desentralisert energi i utviklingsland, sier Kristoffer Valvik i Norfund om en storinvestering de nå er med på i Kenya.

I lengre tid har solcellepaneler, batterier og LED-lamper blitt stadig billigere. Likevel er det å investere i et solcelleanlegg noe mange privatpersoner ikke har råd til. Mange av dem får heller ikke lån.

Norfund har siden 2016 vært medeier i selskapet D.light, som er en av de største tilbyderne av solenergi til husstander og små bedrifter. Nå har Norfund inngått en ny avtale med selskapet. For hver husstand d.light selger solcelleanlegg til, vil et selskap Norfund har investert i, Brighter Life Kenya 1, ta over det lånet som husstanden må ta opp. Nedbetalingen skjer ved at husstanden betaler samme beløp som de jevnlig har pleid å betale for parafin til lys. Når anlegget er nedbetalt, sitter husstanden igjen med gratis solcellestrøm videre.

Satser stort

Norfund er statens investeringsfond i utviklingsland. Selskapet D.light har allerede støttespillere som Verdensbanken, FNs høykommissær for flyktninger, oljeselskapet Total og bistansorganisasjonen Oxfam. EUs investeringsbank og Norfunds søsterorganisasjon Swedfund er blant investorene.

Ved å gi økt tilgang og kutte prisen på solenergi, bidrar vi til nye arbeidsplasser og til å bekjempe fattigdom, samtidig som store utslipp av klimagasser unngås

—  Kristian Valvik, Norfund

D. light opplyser på sine nettsider at selskapet i over 70 land har solgt over 20 millioner lamper og paneler basert på solenergi, noe som bidrar til bedre strømforhold for 100 millioner mennesker. Selskapet satser i Afrika, Kina, Sør-Asia og USA og har som mål å sørge for solstrøm til én milliard mennesker innen 2030.

Erstatter banklån

Norfund låner ut 128 millioner kroner til Brighter Life Kenya 1, som igjen vil kjøpe husstandenes lån til sollys til en verdi av 1,1 milliard NOK over en toårsperiode. En annen långiver er United States International Development Finance Corporation.

Å erstatte parafinlamper med solcellelamper gjennom denne avtalen skal føre til 600.000 tonn mindre utslipp av CO2.

– Ved å gi økt tilgang og kutte prisen på solenergi, bidrar vi til nye arbeidsplasser og til å bekjempe fattigdom, samtidig som store utslipp av klimagasser unngås, sier Valvik.

Han viser til at selskapet d.light tidligere har tatt opp nye, små banklån for å finansiere utlån til husstander som kjøper solcelleanlegg. Nå tar Norfund altså på seg disse lånene straks de er inngått.

Flere mangler strøm

Det internasjonale energibyrået (IEA) har anslått at det for første gang på sju år vil være økning i antall mennesker i Afrika som mangler tilgang til strøm. Årsaken er koronapandemien.

Norfund har selv opplevd at enkelte prosjekter har blitt stanset eller satt på vent, men har også sett at nye løsninger har vokst fram.

– Til tross for noen vanskeligheter med distribusjonen i perioder, ser vi at en rekke av selskapene som satser på distribuerte energiløsninger gjennom sol på tak, gjennomgående har lykkes med å opprettholde sin aktivitet gjennom 2020, sier Valvik i Norfund.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist på nyhetsavdelingen i Vårt Land og jobber særlig med klima, bærekraft og politikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima