På Norstats ferske oktober-gallup for Vårt Land sendes Miljøpartiet De Grønne (MDG) under sperregrensen, SV faller kraftig og Venstre får fattige 3,0 prosent i oppslutning.
Samlet oppnår de tydeligste klimapartiene ikke mer enn 12,7 prosent – mens de tre i fjor på denne tiden lå over 17 prosent. Det var i «klimaåret» 2019.
– Det er slett ingen grønn bølge akkurat nå, konstaterer professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.
• Hør Vårt Lands podcast – «God Bless America»: Abortsaken splitter USA: Debatten er krakilsk
For ett år siden på seks-tallet – nå under sperren
I MDG regner topper gjerne høsten som vanskelig profiltid. For da dominerer krangel mellom de store partiene om statsbudsjettet den politiske debatten. Likevel er Norstat-noteringen sjeldent lav for MDG:
Med tilbakegang på et halvt prosentpoeng er MDG nå under sperregrensen. Det har de bare vært én gang hos Norstat siden mars 2019. I oktober i fjor lå MDG over seks prosent.
• Les også: Ti land betaler nesten all nødhjelp - Norge er ett av dem
Saken fortsetter under grafikken
SV tilbake til forrige valgnatt
Etter tilværelse rundt 7-tallet store deler av året faller SV med 1,8 prosentpoeng til seks prosents oppslutning. Det er nøyaktig det samme som partiet fikk ved forrige stortingsvalg. Hadde det vært valg nå hadde klima- og fordelingspartiet SV mistet all veksten.
I Venstre er det en liten tilbakegang til 3,0 prosent. Partiet «sitter fast», lavt på tretallet og bidrar altså til at klimapartiene når en bunn.
Venstre-Melby: Vi tre er forskjellige
– Hva kan det skyldes at alle ligger så lavt i oppslutning?
– De tre har jo engasjementet for klima og miljø til felles, men fremstår som ganske forskjellige partier og har ulike posisjoner i politikken akkurat nå. Men fortsatt er det slik at koronakrise dominerer foran klimakrise. Og det er nok større bevissthet om koronakrisen, svarer Venstre-leder Guri Melby.
Fersk partileder tror løft tar tid
Hun ble valgt til leder for Venstre for en knapp måned siden. Da fornyet partiet hele toppledelsen. Melby sier dette om hvorfor Venstre ikke rikker seg:
– Nedgangen er minimal og jeg ser ikke dramatikk i de tallene. Vi skal oppover, men må også være forberedt på at tall kan gå ned innimellom. Det tar tid å løfte partiet oppover, sier hun.
Også Rødt gjør klima- og miljøkampen til sin, men vektlegger fordelingspolitikk sterkere. Også Rødt har en dupp nå i høst og karret seg så vidt over sperregrensen denne måneden med 4,1 prosent.
Valgforsker: Annet alvor må vike
Valgforsker Aardal poengterer at oppslutningen om miljøpartier gjennom årene har gått i bølger. Men nå er det en spesiell situasjon som senker oppmerksomheten om dem:
– Koronapandemien gjør at mange tema forsvinner for velgerne. Alvoret med pandemien gjør at andre alvor må vike. Og klimapolitikk sliter med å bli tydelig saksfelt akkurat nå, forklarer han.
LES OGSÅ:
• Klimaskeptikere prøver å påvirke Klimasøksmålet
• Ny gallup øker sperredramaet for KrF og småpartiene. Også røde og grønne inntar thrilleren
• Slik vil Sentrum skape det nye partiet - bryr seg ikke om andre senkes under sperregrensen