Klima

Østerrike forbyr flybilletter på billigsalg

Østerrike forbyr også flyreiser som varer inntil tre timer dersom det finnes togforbindelser på samme distanse som bruker kortere tid.

Mens flyselskapene varsler giganttap - og planene for sommersesongen som skal redde regnskapene, varsler Østerrikes klimaminister at reisende må forberede seg på at flyreisene skal bli dyrere:

Superbillige flybilletter blir forbudt.

Minstepris på flybilletter blir 40 euro - eller rundt 420 kroner.

Leonore Gewessler, klimaminister i Østerrikes blågrønne koalisjonsregjering, sier at superbillige flybilletter undergraver klimapolitikk og levelige lønnsstandarder, melder NTB.

Innfører flyavgift

Mandag kunngjorde hun at det vil bli satt en minstepris på 40 euro for en flybillett. I tillegg kommer en flyavgift på 30 euro for flydistanser som er kortere enn 350 kilometer.

Det vil også bli forbudt med flyreiser som varer inntil tre timer dersom det finnes togforbindelser på samme distanse som bruker kortere tid.

– Vi blir et foregangsland med dette, sa Gewessler, som representerer De grønne.

Rekordtap i Lufthansa

Tiltakene i Østerrike kommer samtidig som det tyske flyselskapet Lufthansa varsler giganttap: Over 22 milliarder kroner i første kvartal. Koronakrisen får skylden, så å si all flytrafikk har stoppet opp.

I 2019 tapte Lufthansa litt over 3,5 milliarder kroner i samme kvartal. Det tyske konsernet eier Østerrikes nasjonale flyselskap, Austrian.

Lufthansa er tilbudt en redningspakke fra den tyske regjeringen verdt nesten 100 milliarder kroner, men denne er ennå ikke godkjent av verken EU-kommisjonen eller Lufthansas styre.

Rammer hardt

Koronapandemien har rammet flyindustrien hardt. Antall passasjerer som fløy med SAS, minket med nær 94 prosent i mai sammenlignet med samme måned i 2019.

Som følge av at flere land nå letter på reiserestriksjonene, vil SAS i juni doble kapasiteten til 30 fly i drift, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Mai var andre måned på rad da større deler av vår flåte sto på bakken som et resultat av covid-19-pandemien og reiserestriksjonene som ble innført. Den negative effekten gjenspeiles i våre trafikktall, med en nedgang i kapasiteten på 96 prosent og 94 prosent færre passasjerer sammenlignet med fjoråret, sier direktør Rickard Gustafson i SAS.

Åpner i Østen

Kina er blant landene som åpner opp. Luftfartsmyndighetene opplyser at landet åpner for at utenlandske flyselskap som for tiden er stengt ute på grunn av koronapandemien, kan få gjenoppta flygninger.

LES MER OM BÆREKRAFT

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima