Klima

Katolikkene skal bli grønnere og mer etiske

Vatikanet markerer femårsjubileet for pavens miljøbrev med å stake ut en sju års reise mot «total bærekraft».

24. mai 2015 underskrev pave Frans sitt lærebrev om miljøet, Lovet være du. Om omsorgen for vårt felles hjem Laudato Sí. Nå har Vatikanet annonsert et spesielt jubileumsår fram til mai 2021. Dette skal legge grunnen for en sjuårig ferd fram til «total bærekraft».

På veien dit ønsker Vatikanet å få med stadig flere deler av kirken til å forplikte seg til å bli karbonnøytrale, trekke investeringer ut av fossil energi og leve enklere. Det hele blir beskrevet som en «økologisk konvertering».

Journalist og miljøaktivist Bill McKibben skriver i en kommentar at pavens miljøbrev var godt og viktig, men at det har gått litt sakte å gjøre det om til handling. Terje Osmundsen, styreleder for den katolske bistandsorganisasjonen Caritas Norge, er enig.

– Det er fortsatt mye ugjort. Men særlig i den tredje verden har vi sett at Laudato Sí har ført til et sterkere engasjement. I den rike del av verden, spesielt i Nord-Amerika og delvis i Europa, er det fortsatt for lite som skjer, sier Osmundsen.

Trekker seg ut

Paven leder et kirkesamfunn som består av 1,2 milliarder mennesker, rundt 15 prosent av verdens befolkning. I tillegg sitter Den katolske kirke samlet sett på eierskapet til store arealer.

I sin kommentar hos den katolske avisen National Catholic Reporter skriver Bill McKibben at han forstår at det ligger i pavestolens tradisjon å gå sakte fram, men at han hadde håpet på litt større fart, fordi det haster. McKibben leder kampanjen 350.org og er kjent for boken han skrev i 1989, The End of Nature. Sommeren 2012 skrev han en artikkel i magasinet Rolling Stone med nye tall fra den britiske tenketanken Carbon Tracker. Tallene viste hvor store reserver av olje, kull og gass selskaper og stater sitter på, som ikke kan benyttes hvis klimamålene skal nås. Carbon Tracker brukte begrepet «karbonboble».

McKibben understreker at det har skjedd en del viktige ting etter pavens miljøbrev. Over 160 katolske institusjoner, deriblant Caritas International og flere universiteter, har forpliktet seg til å trekke investeringer ut av fossil energi. Caritas Norge gjorde dette i 2015.

Ifølge McKibben blir den såkalte «divestment»-kampanjen lagt merke til av energiselskapene. Han viser til at Shell Oil i sin årsrapport i fjor beskrev divestment, som en reell risiko for forretningsdriften. Da kullselskapene møtte i den amerikanske Kongressen for å be om krisehjelp på grunn av koronaviruset, sa de at divestment-kampanjene hadde gjort det umulig å skaffe nok kapital.

Investere for endring

Terje Osmundsen har brukt mye av sin karriere innen solenergi. Nå leder han et selskap som jobber med impact-investeringer, investeringer som skal gjøre en positiv forskjell i verden. Han understreker at det ikke er nok å trekke pengene ut av fossil energi. Det gjelder også å investere penger i det som blir viktig framover, som rent vann til alle, fornybar energi og en matproduksjon som ivaretar hensynene til både miljøet og helsen.

Osmundsen mener at mulige forklaringer på at miljøbrevet ikke straks førte til tiltak, både har å gjøre med tradisjoner, at spørsmålene er politisk kontroversielle og at det kreves kunnskap for å få det til.

– Jeg har hatt møte med Vatikanbanken om disse tingene, og oppdaget at de var kommet kort når det gjelder hva Laudato Sí skal bety for egen investeringsstrategi. Innenfor kirken handler tregheten også om at paven er kontroversiell. Men at det går i den retningen som han peker ut, er det ingen tvil om.

– Hvor mye betyr det å sette et mål om karbonnøytralitet om sju år?

– Det har stor betydning. Samtidig som politisk arbeid etter Paris-avtalen har stått litt i stampe, er det stadig flere store bedrifter som går ut og sier at de skal være karbonnøytrale innen 2050, og noen også før det. Det gir markedet en beskjed. Jeg vil si at det nå er en snøballeffekt. At kirken kommer med tilsvarende mål er viktig, men det er viktig at de med store økonomiske krefter gjør det. Da kan de finansiere løsninger som ikke bare er 100 prosent fornybare, men også karbonnegative.

Film og bønn

For Osmundsen er det viktig at miljøbrevet anerkjenner at næringsliv, entreprenører og private initiativer er viktige for å dekke menneskenes behov og samtidig ta vare på naturen.

– Paven tar ikke avstand fra kapitalismen som sådan, men den form for kapitalisme vi har hatt fram til nå. Derfor har det også vært mulig for paven å ha møtene han har hatt med oljeselskaper og pensjonsfond, sier Osmundsen.

Invitasjonen til å bli med på den økologiske konverteringen går til katolske familier, bispedømmer, sykehus, bedrifter, universiteter, skoler, klosterordener, og til også ikke-katolikker. Vatikanet sier at målet er å starte i det små, og få med så mange at det blir en massebevegelse. Utover jubileumsåret skal det komme mer detaljerte planer for å nå målene, og en rekke webinarer og samlinger. Pavens økonomiske modell skal presenteres i november. I løpet av jubileumsåret kommer en dokumentarfilm om Laudato Sí. Søndag 24. mai arrangeres en bønn for verden og menneskeheten.

LES MER:

I sin tekst om klodens framtid gjør paven det Gro Harlem Brundtland ikke klarte, mener forskeren William Lafferty

FNs tidligere klimasjef ber Norge slutte å lete mer etter olje

– Det revolusjonerende er at paven har gitt katolsk sosiallære så stor plass, sier Caritas-fagsjef

---

Laudato Sí

  • 18. juni 2015 offentliggjorde pave Frans sitt lærebrev om jorden med tittelen Laudato Si' – Lovet være du.
  • Paven ønsker en ny dialog om hvordan utforme fremtiden for vår planet, og henvender seg ikke bare til kirkens medlemmer, men til «alle mennesker for en ­dialog om vårt felles hjem».

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima