Klima

Hellelands feilslutning

Linda Hofstad Helleland sier at Norge ikke har råd til luksusen å ta hensyn til miljøet, når nye arbeidsplasser skal skapes. Det er Vårt Land uenig i.

Programkomiteen i Høyre gjør endringer på store deler av neste stortingsprogram i kjølvannet av koronakrisen, meldte Aftenposten nylig. Programkomiteens leder Linda Hofstad Helleland sier at Norge må ta mindre hensyn til miljøet for å skape nye arbeidsplasser.

Aftenposten skriver at Høyre var godt i gang med arbeidet å lage partiprogram for neste stortingsperiode da pandemien traff. Nå vil komiteen forkaste store deler av programmet. Helleland mener at før korona-krisen hadde vi tid å planlegge mindre oljeavhengighet på sikt. Nå er situasjonen en annen. Hun mener at vi må skape jobber i rekordfart, og at vi ikke har luksusen til å prioritere klima. Hun framstår som åpen for at fylkeslagene tar en ny runde på spørsmålet om å konsekvensutrede og bore i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Høyre har de siste årene jobbet mye og innovativt med klima- og miljøpolitikk. Blant flere klimaopptatte, borgelige velgere er de blitt et godt alternativ til Venstre. Men dersom signalene fra Helleland blir Høyres nye politikk, velger Høyre å ta en annen posisjon i den neste stortingsperioden. Vi mener dette er å gå i helt feil retning. Heldigvis har Hellelands øverste sjef, statsminister Erna Solberg, uttalt at hun er uenig i Hellelands utspill. Dermed er det på ingen måte gitt at Høyre beveger seg i denne retningen.

Tid for å ta et skritt tilbake

En krise slik som koronapandemien er selvsagt hard og ubarmhjertig når den rammer. Men kriser er en mulighet til å ta et skritt tilbake og vurdere om vi er på riktig vei. Ikke minst fordi denne typen pandemi kan være en indikator på at vi driver rovdrift på ville dyr, og at det kan være en av årsakene til at smitten er blitt overført til mennesker.

Tiden er nå inne til å vri vår produksjon i retning av mer klima- og miljøvennlige arbeidsplasser, produksjon og næringsliv. Svaret er ikke å trappe opp produksjon av fossil energi eller øke forbruket. Vi mener Hellelands svar på krisen bygger på en feilslutning. Vi finner ikke svar på morgendagen ved å gå tilbake til en gammeldags måte å tenke på. Derfor heier vi både på Erna Solberg og de unge og fremtidsrettede stemmene i Høyre.

Les mer: 

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima