Klima

Venstre-løft etter Frp-utmarsjen – og «Raja-effekt» i laget

Gamle velgere vender tilbake og sender Venstre over sperregrensen igjen. Partijubel over at regjeringsgrep virker.

Norstats februar-gallup for Vårt Land rykker Venstre frem 1,4 prosentpoeng til 4,4 prosent. Partiet er tilbake ved resultatet fra forrige stortingsvalg og vinker farvel til gallupmarerittet i fjor. For i 2019 var Venstre sjelden over tre prosent. Et par vintermåneder ble partiet faktisk notert på ett-tallet.

Venstre-leder Trine Skei Grande gir denne hovedforklaringen til oppgangen:

– Nå sitter vi jo i den regjeringen Venstre gikk til valg på og som vi har ønsket oss hele tiden. Det var den regjeringen velgerne våre stemte for å få.

 

Valgforskeren: Lyspunkt for Venstre

Sist Venstre var over sperregrensen hos Norstat var i juni 2018. Og valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo mener å se en bedring for partiet, selv om gjennomsnittet av samtlige februargalluper plasserer Venstre like under sperregrensen.

– Norstats måling er et lite lyspunkt for Venstre. Bakgrunnstallene er åpenbart blitt bedre for partiet. Men vi må være forsiktige med å gi den endelige friskmeldingen, sier Aardal.

Han legger til:

– Men Venstre er jo blitt kvitt samarbeidet med det partiet som sto dem fjernt, noe som kan utløse entusiasme i egne rekker.

Slik forklarer partilederen hvorfor pilene peker oppover

I Venstre er det stor lettelse over bedringen på målingene. Venstre-lederen gir Vårt Land sin versjon av hvorfor stemningen i og rundt partiet er snudd.

– I tillegg til at Venstre har fått den regjeringen vi ønsket oss, har det skjedd et taktskifte også for politikken vår. Dagens regjering har en klimaminister som sammen med samferdselsministeren og olje- og energiministeren sier klart: Klima er den største utfordringen vi skal ta tak i. På feltet har vi et annet utgangspunkt for å lykkes.

Men finnes det en «Raja-effekt» bak det hele?

Dessuten har Venstre nå statsråder på områder som er viktige for partiprofilen: Kunnskap, næring, kultur og klima- og miljø.

– Vi skal redde klimaet med grønn, økonomisk vekst. Og vi skal kjempe for frie mennesker innenfor kulturen og skolen. Det er prosjektene våre i regjering.

Fire statsråder gir mer synlighet for partiet enn tre. Og Abid Q. Raja som overtok Grandes post som kulturminister, har de siste fire ukene reist mye og vist igjen i mediebildet.

– Finnes det en Raja-effekt i gallup-fremgangen?

– Både synligheten til Abid Raja og synligheten til Iselin Nybø har vært god. Og Sveinung Rotevatn har levert veldig klare resultater så langt. Derfor er fremgangen en lagseier som alle har eierskapet til, svarer Grande.

 

Før var Venstre verstingen i å holde på egne velgere

På Norstats målinger har ikke Venstre vært over sperregrensen siden juni 2018. Bakgrunnstallene i Vårt Lands måling er klart bedre enn på lenge for partiet. Over 50 prosent av velgerne ved forrige valg ville nå stemt Venstre på nytt. De siste årene har lojaliteten gjerne vært mellom 20 og 30 prosent, ofte lavest blant stortingspartiene.

Men Venstre lekker fortsatt til Høyre og Miljøpartiet De Grønne. Hovedårsaken til Venstres bedring er at gamle velgere vender tilbake – trolig fordi Frp-samarbeidet i regjering er over.

Grande: Norge hadde hatt Høyre/Frp-regjering i dag – om ikke Venstre gikk inn

– Et bevis på hvor upopulært dette samarbeidet egentlig var for partiet, Grande?

– Venstre måtte gå inn i regjering for å få den regjeringen vi nå har fått. Hvis Venstre ikke hadde gått inn i Solberg-regjeringen, hadde vi fortsatt hatt en Høyre/Frp-regjering i Norge. At konsekvensene ble som de ble, var Frp sitt valg, svarer Venstre-lederen.

Hva sier Raja selv om effekten av Raja?

Med Frps utmarsj kom Venstre-profilen Abid Q. Raja inn som statsråd. Han er tilfreds med at pilene har pekt oppover på flere barometre.

– Det er bra entusiasme i laget vårt nå. Lokalpolitikere, fylkespolitikere og stortingspolitikere jobber hardt. Begeistringen er tilbake – og det opplever jeg på møtene mine rundt i landet.

– Du har vært mye på farten som statsråd – kan det være en «Raja-effekt» i Venstres tall?

– Nei, det vil jeg på ingen måte si. Men de Venstre-folkene jeg har møtt på reisene så langt, virker veldig engasjert. Det er først og fremst begeistringen lokalt som løfter oss. Vi håper trenden fortsetter og pilene peker oppover, svarer han.

LES MER OM VENSTRE – OG REGJERINGEN:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima