Klima

Ny minister utfordrer de rødgrønne til klima-dyst

Sveinung Rotevatn har fått jobben til sjefen sin, Ola Elvestuen. Den nye klima- og miljøministeren utfordrer Ap og de rødgrønne til å vise at de mener alvor i klimakampen.

Rotevatn går til jobben med friskt mot – tross at regjeringa nå er en mindretallsregjering.

– Du kan risikere å administrere et departement som gjennomfører noe helt annet enn Venstre-politikk?

– Med en endra regjering blir vi også en grønnere regjering. Selvsagt kan ikke Venstre alltid få gjennom all politikken sin. Men det skal være et tydelig fotavtrykk, sier Rotevatn.

Heller ikke Venstre-leder Trine Skei Grande er bekymra for «klima-mageplask» med mindretallsregjering, men er lettet over at partiet og regjeringa fikk gjennom en forpliktende avtale som kobler Norge opp mot EUs kvotesystem mens regjeringen fremdeles hadde flertall.

· LES OGSÅ: Dette er Norges nye regjering

Frp-støtte

Hun håper det fortsatt er mulig å finne sammen med Frp:

– Veldig mange av tiltakene kommer vi til å få gjennom med ulike flertall i Stortinget. Men Granavollen-plattformen er veldig ambisiøs, mye skal gjøres for å nå målene i den, og jeg håper Frp står ved løftene sine.

Rotevatn på sin side sparker ballen over til opposisjonen:

– Det er ingen garanti for hva som skjer på Stortinget, men jeg antar at opposisjonen vil ta sine egne klimamål på alvor. I så fall forventer jeg støtte til gode klimatiltak, sier han.

Den nye statsråden er helt åpen for samarbeid til venstre om klima. Målet er å få så bredt flertall bak klimapolitikken som mulig. Men Rotevatns erfaring med rødgrønne parti de siste årene er at de har snakket mye om klima, men ikke har kommet med konkrete forslag, sier han.

· LES OGSÅ: Disse kommer inn på Stortinget – og disse går ut

Synlighet

At han settes inn i klimadepartementet blir av noen tolket som at Venstre ønsker en større synlighet rundt regjeringas klimapolitikk. Venstre-leder Grande understreker at partiet er godt fornøyde med Ola Elvestuens innsats.

– Ola har vært veldig gode resultater å vise til på mange felt. Men vi har ikke klart å vise det fram. Det handler sikkert litt om samarbeidskoalisjon, så det håper jeg blir lettere nå. Og så håper jeg at Sveinung kan tilføre en ny energi til et felt vi har jobba med en stund, sier hun.

– Både Rotevatn og Abid Raja, som blir kulturminister, omtales som kronprinser i Venstre. Er det tilfeldig at de går inn i regjering nå?

– De er høyt profilerte folk som har en høy stjerne i Venstre, og de bør være i regjering.

· LES OGSÅ: Frp inn i tøff opposisjon etter oppbruddet

Klimavelgere

Samtidig som Venstre har hatt hånda på rattet i klimapolitikken, har partiet stupt på målingene – mens Miljøpartiet de Grønne har opplevd stor framgang.

– Hvordan skal dere hente tilbake klimavelgerne?

Venstre og MDG deler det samme sterke engasjementet for klima og miljø. Vi har litt ulike løsninger. MDG er et gammeldags nullvekstparti, mens Venstre er et moderne, liberalt parti, som mener at klimapolitikken må spille på lag med næringslivet. Jeg tror det er den eneste måten å få det til på, sier Rotevatn.

· LES OGSÅ: Venstre-rokeringer vil bli drøftet i valgkomiteen

Rovdyr og olje

Selv om regjeringa og Rotevatn har ambisiøse mål for klimapolitikken er den nyslåtte statsråden tydelig på at det også er utfordrende å styre uten flertall i Stortinget.

Debatten om iskanten er ett eksempel – striden om hvor den nordre grensen for oljevirksomhet skal gå. Venstre ønsker å flytte den lengre sør, mens tidligere regjeringspartner Frp vil at den skal være såkalt «dynamisk» – at den defineres som der isen til enhver tid stopper. Det vil si at jo mer is som smelter i Arktis, jo lengre nord kan grensa gå.

– Iskanten er en veldig viktig sak, der har vi en prosess i regjeringa. Så skal vi legge fram en klimaplan for kutt fram mot 2030 i løpet av året, det blir et veldig viktig dokument. Det håper vi blir så grønt som mulig. Så er det andre områder vi har ansvaret for som jeg tror blir krevende, sier Rotevatn.

Han peker her spesielt på rovdyrpolitikken, der Frp, Ap og Sp kan danne flertall.

---

Sveinung Rotevatn

  • 32 år og regjeringas yngstemann.
  • Kommer fra jobben som statssekretær for Ola Elvestuen i Klima- og miljødepartementet. Før dette var han statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, først under Sylvi Listhaug og så under Tor Mikkel Wara.
  • Valgt for Venstre til Stortinget fra Sogn og Fjordane (2013-2017) og var før dette leder i Unge Venstre (2010-2013).

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima