Klima

Venstre får drømmeregjeringen – men Frp på utsiden kan true store klimatriumfer

Trine Skei Grande gleder seg over at Venstre inngår i det regjeringslaget de aller helst ønsket: Med bare Høyre og KrF. Hun håper Frp ikke rømmer fra klimaavtaler.

Venstres leder sier hun har «respekt» for Frps valg om å bryte ut av regjeringen. Nå starter jobben for partiet med å redde alle klimaseirene fra regjeringstiden med Siv Jensens parti. Grande vedgår at det er en utfordring – og at de også må jakte på støtte fra rødgrønn side.

– Hvor stor er risikoen for at Frp nå torpederer systemet av grønne klimaavgifter?

– Både Ap, Sp og Frp har en annen profil i klimapolitikken enn den regjeringen har stått for. Men jeg håper jo det skjer en utvikling blant alle partier på Stortinget. Også andre kan skape flertall for noe nytt, svarer Grande.

Venstre uten garantier fra Frp-Jensen – jakter på nye klimavenner

– Har du fått noen garantier fra Siv Jensen om at Frp står ved klimapunkter i Granavollen?

– Nei. Hun sa i dag at Frp fremover vil gå for sin egen politikk. Men nå må vi som er i regjering skape flertall for vår egen politikk. Da vil vi jobbe opp mot andre partier også, selv om det er borgerlig flertall.

For Venstre er nettopp satsinger for å få til kutt i klimagasser partiets hovedjobb i regjering. Partiets store seire og begrunnelse for å ta regjeringsansvar handler om dette feltet. Ikke minst satsingen for flere elbiler.

– Helt konkret: Hvilket parti er det nærmeste til å hjelpe dere?

– Frp har vært nærmest til nå. De har bidratt til at Norge nå kobler seg opp til EUs klimakrav. Det er en av de viktigste politiske beslutningene de siste månedene. Og det er helt avgjørende for at vi klarer å komme i mål. Jeg tror ikke dette blir lettere med Senterpartiet.

Drømmeregjering uten Frp: «Det var den vi gikk til valg på – og har nå fått den».

Venstres oppslutning falt etter at partiet gikk inn i regjeringssamarbeid med Frp. Medlemmer meldte seg ut i protest. Beslutningen fra vinteren 2018 var sterkt omstridt og splittende innad.

Men med Frps brudd med Solberg-styret er nettopp Venstres førstevalg det som nå blir landets regjering: Et borgerlig styre av Høyre, Venstre og KrF. Og Venstre blir dessuten regjeringens nest største parti.

– Men dere har vel nå fått Venstres «drømmeregjering», Grande?

– Det var den vi gikk til valg på – og har nå fått den.

Kan Frp-splittet Venstre bli sammensveiset igjen?

– Vil dette gjøre det lettere å konsolidere Venstre etter utmeldelser og Frp-strid?

– Dagen i dag må vi bare konstatere at vi går fra flertallsregjering til mindretallsregjering. Men det er klart: Nå sitter vi i en regjering som de fleste Venstre-folkene er bekvem med sammensetningen av. Det gjelder uansett hva man har hatt som utgangspunkt. Det som nå skjer har både fordeler og ulemper.

– Hva slags fordeler?

– Fordelen er jo at det blir lettere å bli enig innad i regjeringen. Ulempene er at det blir vanskeligere å få regjeringens saker igjennom i Stortinget.

Like før nyttår: Venstre-lederen ønsket selv en «restart».

I romjulen overrasket Grande i et NRK-intervju. Hun sa at firepartiregjeringen trengte en «restart». Det var forøvrig ikke KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad enig i.

– Hva tenkte du på da du sa dette?

– Jeg tenkte ikke på det som nå har skjedd, men nå ble det altså slik. Dette er i alle fall en mulighet for oss, svarer Grande.

Slik går Venstre-lederen i rette med at sentrum skapte «gråheten»

Da Frp-ledelsen møtte pressen med beslutningen om å bryte regjeringssamarbeidet, la Siv Jensen langt på vei mye skyld på de to regjeringspartnerne KrF og Venstre. Hun viste til at Høyre/Frp-regjeringen før valget i 2017 var populær blant velgerne, men at «gråheten» kom etter utvidelsen med de to andre partiene.

– Hvordan reagerer du på slike påstander?

– Jeg er ikke enig i at regjeringen er blitt grå, men vi må få vise frem klimaprofilen vår bedre. Der er det en stor jobb å gjøre.

LES MER OM REGJERINGSDRAMAET:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima