Klima

Her er seiersrekken KrF og Venstre fikk – fordi de var på lag med Frp

Uten Frp på laget ville en rekke skinnende seierssaker for KrF og Venstre aldri blitt virkelighet. – Partiet sikret flertall de to ellers ikke ville fått, mener valgforsker.

Mens et sjeldent drama om regjeringen pågår, erkjenner sentrale aktører i både KrF og Venstre at flere av profilsakene de har kjempet frem gjennom seks års samarbeid med Frp kan gå en usikker fremtid i møte. For på felt etter felt har det nettopp vært samarbeidsavtalen eller regjeringsplattformene som har sikret verdisakene for nettopp de to partiene.

Bioteknologi, vern mot oljeutvinning, rusreform, kraftøkning i ytelser til barnefamiliene – alt er områder der nettopp «sikring» av Frps stemmer har gitt de to sentrumspartiene stortingsflertall og gjennomslag.

– KrF har fått gjennomslag i mange konservative verdisaker der de er helt i mindretall. Så regjeringsstrategene i Venstre og KrF har jo hatt helt rett om gjennomslag. Men for dem har ikke dette ikke resultert i utviklingen de hadde håpet på, sier valgforsker Svein Erik Tuastad.

• LES MER: Fremskrittspartiet går ut av regjeringen: – Begeistringen ble gradvis borte

Forskeren: Velgerne ser ikke seirene – men «stemmer med føttene».

For bak krisen de siste dagene ligger også et fall i oppslutning, spesielt hos Frp. Velgerne har ikke i like stor grad sett seirene etter seks år med en flertallskoalisjon som etter hvert ble flertallsregjering.

– Man får gjennomslag i flertallsregjering, som man kan reise rundt og vise fram til lokallagene. Men de store velgermassene «stemmer med føttene» og gevinstene gir ikke økt oppslutning, sier førsteamanuensen ved Universitetet i Stavanger.

KrF fikk sikret verdiseire alt høsten etter borgerlig seier – her er viktige saker.

Alt i samarbeidsavtalen fra høsten 2013 fikk KrF inn verdiseire de ellers ikke ville fått.

• Partiet fikk stoppet ordning med tidlig ultralyd – viktig for KrF i kampen mot «sorteringssamfunnet».

• At K for kristendom fortsatt var på plass i KRLE-faget har vært selvsagt helt siden da. På utsiden er Ap mot.

Gjennom samarbeidet – ikke minst budsjettforlikene – er også andre KrF-markeringer kommet på plass.

• Kontantstøtten for ettåringer er økt til hele 7500 kroner – et beløp Frp i utgangspunktet ikke var for.

• Lærernorm – og i praksis stort bemanningsløft i småskolen.

Granavollen-erklæringen ga KrF vetorett mot bioteknologi partiet ikke er for: Eggdonasjon og assistert befruktning til enslige er på vent. Frp er derimot for store liberaliseringer.

Venstres grønne grep trengte et sikkert flertall – her er viktige slag partiet vant.

Mye av profilen på Venstres klimapolitikk er sikret gjennom budsjettavtaler og senere i regjeringsplattformer. Punkt for punkt har også Frp bidratt til grønne avgiftsendringer, selv om disse er balansert med bilvennlige grep for Frp.

Venstre skryter av at samarbeidet har gitt:

• Vern mot oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ble sikret i samarbeidsavtalen høsten 2013 og ble senest sikret i Granavollen-plattformen.

• Avvikle pelsdyrnæringen. Frp har helt til det siste forsøkt omkamper om kompensasjon til pelsdyrbøndene, men har vært tøylet av regjeringsenigheten.

• Forpliktelsene bak rusreform – med helsehjelp i stedet for straff. Dette var Venstres store seier i regjeringsplattformene.

• Elbil-satsingen – styrken i tiltakene og forlengelse av elbilfordelene med gunstige avgifter frem til 2021. Frp har flere ganger vist at de vil ha en annen bilpolitikk.

Kommunereformen – med sammenslåinger på fylkesnivå og nei til tvangssammenslåinger – kunne dessuten sett annerledes ut om ikke KrF og Venstre fikk trykket frem sin vri.

Frp hanket inn skattelettelser, bilsatsing – og en ekstra taxfree-kvote.

Der Frp har vært en garantist for KrF og Venstres seire, har også Frp fått store gjennomslag som har smertet i bakrekkene i de to mindre partiene:

• Mens Høyre/Frp-regjeringen hadde samarbeidsavtale med KrF/Venstre fra 2014 til 2017 ble det gitt til sammen 22,9 milliarder kroner i skattelettelser. Formueskatt er kuttet. Enkelte avgifter også.

• Utvidet vinkvote mot ikke å ta med avgiftsfri tobakk, fikk Frp kjempet inn våren 2014. Den er siden blitt sikret gjennom firepartisamarbeidet, selv om det er solid stortingsflertall mot.

• Frp har fått presset frem bompengelettelser – senest under regjeringens bompengekrise på sensommeren i fjor.

• De årlige byråkratikuttene – som krymper utgiftene til departementer og direktorater – er vunnet gjennom budsjettforlik og regjeringsplattformer.

Høyre hyllet «helheten» – men trues nå av kaosstempel.

Høyre har oftest trukket frem «helheten» og en borgerlig styringsdyktighet som sitt store utbytte av samarbeidet. Ifølge valgforsker Tuastad har dette partiet mest å tape om et samarbeid havarerer helt.

– Da vil folk kunne tenke – og de rødgrønne kunne si – at firepartiregjeringen bare var kaos og krangel, sier han.

LES OGSÅ OM REGJERINGSDRAMAET:

• Ap-Støre og Sp-Vedum viser ingen lyst til å overta

• Hareide: Vil Frp ut av regjering, er det ingen som bør stoppe dem

• Jagland mener Frp bommer: Vi er sikrere når IS-krigere er i fengsel enn på frifot utenfor Europa

• Solberg og partnerne kan møte Frp-drama i årevis

 

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Klima