Klima

Ap, SV og Sp spriker om verdisaker – her de tøffe verdislagene som venter i maktjakten

ANALYSE: Rødgrønne regjeringspartnere må kjempe en serie verdislag om de skal snekre regjeringsprogram sammen. På kammerset venter oppgjør om eggdonasjon og saker der Sp roper brems.

I seks år har saker om eksempelvis miljø, flyktninger og bioteknologi skapt strid blant borgerlige partnere. Om røde og grønne tar makten sammen, vil spørsmål som ikke handler om kroner ende med heftige oppgjør der også.

Alt i regjeringsforhandlinger kan Ap og Sp ryke ut i strid om eggdonasjon og annen bioteknologi. Og med SV på laget må de løse harde floker om olje og miljø. Og hvordan skal de finne fredsløsninger om SVs liberale flyktningpolitikk?

Ingen av Sps partitopper er utpregede verdiliberalere. I forhandlingsrommet kan de bremse flere av Ap og SVs ønsker om å rydde i Solberg-styrets mer verdikonservative politikk.

Her er saker det kan bli høyspenning om les listen om verdisprik

Inn i 2020 har de tre gamle partnerne fra Stoltenberg-regjeringen solid flertall på meningsmålingene. Holder det til valget i 2021, kan samarbeidsforhandlinger etterpå kjapt gi overskrifter også om høyspenning på en serie verdifelt:

• Bioteknologi

: Ap har gitt Solberg-regjeringen kraftig refs for å stoppe eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og mer moderne bioteknologi. Overtar de makten, vil de raskt ha ja til eggdonasjon på plass.

Men i forhandlingsrommet vil de møte KrFs slektning i biopolitikken. Det er nemlig Sp, som stemte mot eggdonasjon i fjor. I hele åtte år drev Sp stillingskrig innad i Stoltenberg-regjeringen mot å liberalisere biopolitikk. Det var Sp som vant – og daværende helseminister Jonas Gahr Støre som tapte.

• Kontantstøtte:

Sist Ap, SV og Sp styrte Norge, var Sp garantisten for at kontantstøtten ikke ble fjernet. Ap og SV ville kutte den, men kompromisset for Sp ble å beholde den frem til fylte to år. Det har faktisk vært ordningen frem til i dag.

Både Ap og SV godtar i dag en minivariant: Ventestøtte til dem som ikke har barnehageplass. Men Ap har blod på tann: Partiet har det siste året skjerpet stemmen mot kontantytelser av ulike slag. Om kontantstøtte kan det bli heftige runder med Sp – som deler noe av KrFs verdisyn bak ordningen.

• Barnetrygd:

Ap rykket ut mot regjeringens økning i barnetrygden og ville heller bruke millionene til langsiktig mål om gratis SFO og skolemat. Der kolliderer de med SV. Partiet er nemlig KrFs bestevenn om barnetrygd – og vil øke den svært kraftig. Det kan være duket for helrødt oppgjør om verdier bak støtte til familiene.

• Heldagsskole:

SV vil ha heldagsskole på plass. I deler av Ap er dette fin musikk, men partiet jobber mer for å gjøre SFO til aktivitetsskole. For Sp er heldagsskolen verdimessig feil. Og partiet vil at SFO fortsatt skal være et frivillig tilbud som utformes lokalt.

• KRLE-faget:

Ap har landsmøtevedtak om å ta bort K for kristendom i navnet til KRLE-faget. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var rask med å love kamp for å beholde K'en i et samarbeid med Ap. Mens SV lover et «felles, mangfoldig og sekulært religions- og livssynsfag».

• 

Alkohol:

Drikkepolitikk blir neppe det tøffeste oppgjøret. Men SV partiet for noen små oppmykninger av alkoholregler: Åpner for utvidede salgstider for Vinmonopolet på lørdager, samt lavere avgifter for alkohol servert ved utesteder enn kjøpt i butikk. Sp vokter en restriktiv linje. I høst ville partiet kutte heftig i en rekke avgifter, men alkoholavgiften skulle derimot opp.

• Abort:

Om Ap og SV skulle gå hardt ut for å fjerne Solberg-regjeringens innstramming om tvillingabort, frontkolliderer de igjen med Sp. Sammen med KrF fremmet Sp i 2016 forslag om å forby tvillingabort. Hele 17 av 19 Sp-representanter støttet innstrammingen i Stortinget i vår.

• Religion:

Selv om Stortinget behandler livssynsmelding og trosfinansiering i år, kan feltet bli stridbart om rødgrønne tar omkamp i deler av det. Sps vaktrolle for dagens folkekirke kan støte mot SVs ønske om et sekulært samfunn. Og Ap presser på for minst 40 prosent kvinneandel i styrer for trossamfunn som får statsstøtte. Sp vokter trosfrihet – og er skeptisk til overstyring.

• Flyktninger:

Utenfor dagens regjering jakter SV intenst på mer liberal asylpolitikk. Sp er strammest utenfor regjering om antall kvoteflyktninger, men opptatt av brede løsninger. Sp var første parti som snakket frem et bredt forlik under flyktningstrømmen i 2015. Da Stoltenberg-regjeringen strammet inn i 2008, var striden internt så kvass at SV tok dissens på nesten hele pakken.

Ulv? Olje? Klima? De rødgrønne har vært splittet før, repitisjon nå?

Om velgerne løfter de tre partiene til makt, kan det sprake også på en rekke andre kjente stridsfelt. Vil SV temme Sps ulvekrav? I årevis har nettopp Sp opptrådt som ridder for interessene som vil skyte mer ulv.

I åtte år stoppet SV oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja da partiet hadde regjeringsmakt. Aps kompromiss fra 2019 sier også nei til slikt, men Ap har ikke vedtatt noe varig vern. Olje mot fisk, natur og klimakamp vil uansett bli stidssak – fordi Ap internt kaver med balansegangen mellom oljeindustri og vern.

Grønne eller røde avgifter? I klimasaken gjør det forskjell på noen

Og i vår tids store sak – klimaspørsmålet – har uenighet om verktøy lenge skapt overskrifter: Miljøbevegelsen stempler Sps avgiftskutt som langt fra grønne. Partiet ville i høst senke avgifter på bensin og diesel.

Målene om klimakutt er ikke dramatisk ulike, men Sps vri på klimakampen kan spesielt i SV oppleves like motstrøms som partnerne opplever Frp i dagens regjering.

Blir alle med til slutt, da?

Fortsatt er det åpent om alle skal med. Sp vil helst ha en «Sp/Ap-basert regjering» – og unngår spørsmål om SVs rolle. Innhold i politikk – og taktikk – kan avgjøre om SV vil være et regjeringsparti sammen med de to andre.

Men havner SV på utsiden, kan de få samme vipperolle som KrF året før dette partiet ble regjeringsparti. Da satt KrF på nøkkelrollen og de avgjørende stemmene for om Solberg-regjeringen fikk det som den ville. Slik kan SV få avgjørende makt over rødgrønn politikk – også når verdisaker gnistrer.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima