Klima

Norske demonstranter ble kasta ut av klimatoppmøtet i Madrid

Deltagere fra Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Spire og KFUK-KFUM Global er utestengt etter å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner.

To dager før slutten av klimatoppmøtet i Madrid demonstrerte en rekke organisasjoner for å legge press på de vestlige landene. De krever at Parisavtalen følges opp med reell handling.

Det var høylytte protester fra demonstrantene både inne i selve konferansesenteret og på utsida, skriver Dagbladet.

– Det var en fredelig demonstrasjon

Nyhetsbyrået AFP melder at rundt 200 demonstranter ble fratatt adgangskortene sine da de ble bortvist fra området.

Blant dem som ble bortvist, var norske deltakere fra Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Spire og KFUK-KFUM Global.

Aksjonen var ulovlig, men ikke voldelig.

– Dette var en fredelig demonstrasjon, med deltakere fra et bredt utvalg av organisasjoner. At man skal nektes inngang på grunn av dette er latterlig, og undergraver legitimiteten i forhandlingene, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Demonstrantene ble vist ut av konferansesenteret, og etter forhandlinger fikk de beskjed om at de ikke fikk lov til å gå tilbake til forhandlingslokalene.

Torsdag melder Naturvernforbundet at deltakerne fikk komme inn igjen på konferansen.

– En surrealistisk situasjon

Natur og Ungdom sier de er skuffa over forhandlingene så langt.

– Vi aksjonerte ulovlig i dag fordi foreløpig prøver landene bare å snike seg unna klimaforpliktelsene sine. Det er fortsatt noen få dager igjen av forhandlingene, men vi trenger et massivt skifte i tempo, politisk vilje og ambisjoner, sier Matilde Angeltveit i Natur og Ungdom.

Julie Næss Karlsen i Natur og Ungdom beskriver situasjonen som surrealistisk.

– Et massivt politioppbud hindret folk fra å forlate aksjonen, og andre fra å komme til. Politiets maktbruk var uproporsjonal, og rammet spesielt journalister. Vi er bortvist fra forhandlingene i dag, men håper å kunne delta i resten av forhandlingene. Det er kjempeviktig at sivilsamfunnet er til stede for å følge med og si ifra om at vi trenger klimapolitikk som er rettferdig, ambisiøs og svarer til alvorlighetsgraden av krisa vi står i, sier hun.

MER OM KLIMA:

• Energiforsker fornybar energi allerede er sikrere og mer lønnsomt å investere i enn olje og gass. Sperren er psykologisk – ikke økonomisk

• EU-bank tar klimasprang - mest ambisiøse klimastrategien noen offentlig finansinstitusjon har vedtatt, mener banksjefen selv

 Landet hennes har masse sol og kunne ledet an i utviklingen av fornybar energi. I stedet planlegger regjeringen å firedoble kullkraftproduksjonen fram til 2030. Hoang Hong roper på hjelp utenfra

• Natur og Ungdom-leder Gaute Eiterjord syns det er deilig at det er lov å være moralist igjen. Selv om voksne ser ut til å takle det dårlig.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima