Klima

Her ligger håpene for å nå 1,5-gradersgrensen

Den årlige Global Emissions Gap-rapporten forteller hvordan de største utslippslandene Kina, USA, EU og India kan bruke tiåret 2020-2030 til å unngå verre klimaproblemer enn temperaturøkning på 1,5 grader medfører.

De 19 landene i G20 står for 78 prosent av klimagassutslippene i verden. De sitter langt på vei med nøkkelen til å tette gapet mellom dagens utslipp og utslippsnivået som gjør at temperaturøkningen ikke går over 1,5 grader.

Derfor har FNs miljøprogram i den årlige rapporten Global Emissions Gap valgt å rette mye av oppmerksomheten mot disse nøkkellandene.

De fire som har størst andel og til sammen står for 55 prosent av utslippene er:

• Kina 26,5 prosent

• USA 13 prosent

• EU 8,5 prosent

• India 7 prosent

Tas de to neste, Russland (4,8 prosent) og Japan (2,7 prosent) med, pluss internasjonal transport (2,5 prosent), er andelen oppe i 65 prosent.

Men rapporten kommer også med anbefalinger for Argentina, Brasil og Japan, og understreker at utviklingen også preges av hvordan landområder blir brukt og eventuelt endret. Hvis vi ser på utslippene per innbygger, er også Saudi Arabia, Australia, Canada og Russland land som har et stort ansvar for å bremse temperaturøkningen globalt.

EU har redusert

Utslippene har det siste tiåret fra 2009 til 2018 vokst jevnt og trutt med i snitt 1,5 prosent i året. Det neste tiåret må utslippene ned 7,6 prosent årlig for å holde en kurs ned mot en temperatur på maks 1,5 grader mer. Har intet skjedd innen 2025, må utslippene kuttes 15,5 prosent hvert år fra 2025 til 2030.

Mens EU har redusert sine utslipp med 40 prosent fra 1990-nivå, er det Kina som har økt utslippene massivt fra rundt 2000-tallet og sørget for at verdens utslipp nå er mer enn doblet fra midt på 2000-tallet.

Ingen nye gassrørledninger

En av de viktigste tingene Kina kan gjøre, er ifølge rapporten å stoppe bygging av alle nye kullkraftverk. Kina blir også oppfordret til å fortsette å støtte fornybar energi, regne med lavere kostnader til fornybart og øke farten i utviklingen mot et helt karbonfritt strømsystem.

USA bør innføre regulering av kraftverk, standarder for ren energi og karbonprising for å få til en strømforsyning som er 100 prosent karbonfri, og også innføre en CO2-avgift på utslipp fra industrien.

EU foreskriver rapporten å slutte å investere i infrastruktur for fossil energi, inkludert nye rørledninger for naturgass. Dessuten bør EU fase ut enda raskere sine kullkraftverk.

India bør også planlegge en overgang fra kullfyrte kraftverk og utvikle en strategi for grønn industrialisering.

LES MER:

---

Klimafakta

  • Gjennomsnittstemperaturen på jorda ligger nå omtrent 1 grad over nivået på slutten av 1800-tallet. Noen deler av verden opplever raskere temperaturøkning enn andre.
  • Mesteparten av økningen siden 1950-tallet er høyst sannsynlig menneskeskapt, ifølge FNs klimapanel (IPCC).
  • Menneskenes påvirkning på klimaet skyldes i hovedsak utslipp av CO2, metan og andre klimagasser som forsterker atmosfærens naturlige drivhuseffekt.
  • Utslippene stammer fra forbrenning av kull, olje og gass, avskoging, landbruk og industriprosesser. Dette kommer i tillegg til utslipp av klimagasser fra naturlige kilder.
  • Økende temperatur på jorda fører til stigende havnivå, nye nedbørsmønstre, tørke, flom og utryddelse av arter. Bebodde områder risikerer å bli oversvømt, og verdens matproduksjon kan bli truet.
  • Klimaendringene ventes å bli mer omfattende i takt med utslippene av klimagasser. Til tross for mangeårige politiske diskusjoner og satsing på fornybar energi har de globale utslippene fortsatt å øke.
  • (Kilder: IPCC, NASA, NOAA, NTB)

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima