Klima

KrFs «røde» regjeringsforhandler i spissen for nytt partiprogram – vil gi MDG konkurranse

Nytt KrF-program vil gjenerobre eierskap til klima- og miljøpolitikk fra Miljøpartiet De Grønne, varsler programsjef Erik Lunde.

Sentralstyremedlemmet Lunde skal lede KrFs programarbeid før neste stortingsvalg. Dermed får han nøkkelrollen i å skape ny og samlende politikk for et parti etter tøff retningsstrid.

– Mye vil være gjenkjennelig i det nye programmet. Mange prøver å tegne et bilde av at KrFs politiske prosjekt er et annet, et parti plassert mye tydeligere til høyre. Dette protesterer jeg sterkt mot, sier Lunde.

«Vi er trygt plantet i sentrum. Hjertesakene er de samme»

Lunde sto på rød side under retningsstriden. Kort etterpå ble han en del av trioen som forhandlet frem regjeringsplattformen til Høyre, Frp, Venstre og KrF. Lunde har i en årrekke vært sentral i KrFs ideologiske arbeid.

– KrFs politiske prosjekt er veldig likt tiden før veivalgsdebatten. Vi er trygt plantet i sentrum. Hjertesakene er de samme, sier han.

Slik vil Lunde ta grønt eierskap tilbake

Overfor Vårt Land lufter han temaet han håper kan bli tyngre i stortingsprogrammet for perioden 2021-25:

– Klima- og miljøspørsmål må KrF ta tilbake eierskapet til. Vi hadde et eierskap for mange år siden. Det var i gasskraftsaken. Og det var Dagfinn Høybråtens kamp for livskvalitet – ikke bare levestandard, sier han.

Med forvalteransvar i bunn bør vi kunne gjøre KrF til et relevant parti for dem som ønsker klimaspørsmålet skal høyere på dagsorden.

– Jeg vil gjerne gi MDG litt konkurranse. Mye av det MDG får æren for – livskvalitet i stedet for overflod – er jo debatter som KrF har løftet frem langt tidligere.

KrFs program var en tykk sak – nå blir det slankeoperasjon

– Men hvor mye demper hensynet til regjeringsplattformen arbeidet?

– Den legger ingen demper. Et hvert parti må lage programmer som kan stå seg når man har ansvar.

KrF har sammen med Venstre hatt norsk politikks mest omfangsrike programmer, med et lass av «kulepunkter». Lunde varsler at den tiden er forbi:

– Ambisjonen er klar: Programmet skal ta for seg de viktigste prioriteringene til partiet, men vi skal ha god politikk på alle områder.

LES MER OM KRF:

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima