Klima

Anders Giæver bekymret for Greta Thunberg: – Martyrer bør være over 18 år

VG-kommentatorens bekymring har utløst kjempedebatt på Facebook. – Giæver tar Thunberg, ikke ballen, svarer Dagbladets Marie Simonsen.

1 av 2

– Vi voksne har tillagt den jenta en altfor stor rolle. Et barn skal slippe å bære all vår fremtidsangst, alle våre traumer på sine skuldre, sier Anders Giæver til Vårt Land.

VG-kommentatoren utløste en stor debatt på sin Facebook-side da han mandag uttrykte bekymring for det svenske klimaikonet.

– Jeg så Greta Thunbergs tale i FN og synes det var litt skummelt å se en 16 år gammel jente si at hun er frastjålet barndommen og drømmene sine, forklarer Giæver.

LES OGSÅ: Mens ungdom klimastreiker, går noen lenger – heller «blod» i gatene

«Hvordan våger dere?»

I innlegget sitt viser Giæver til videoklipp fra Tunbergs tale til FNs klimatoppmøte i New York på mandag, som NRK publiserte. Der sier klimaaktivisten med alvorlig mine og anspent stemme:

«Dette er helt feil. Jeg skulle ikke vært her oppe. Jeg skulle vært tilbake på skolen på andre siden av havet. Likevel kommer dere til oss unge for håp? Hvordan våger dere? Dere har stjålet drømmene mine, barndommen min, med de tomme ordene deres».

Flere kjendiser har kastet seg inn i debatten i Giævers kommentarfelt, deriblant forfatter Anne Holt:

– Helt enig med deg. Greta Thunberg gjør bemerkelsesverdige og katastrofalt viktige ting. Måten hun har reist en hel generasjon til protest og kamp er bra, nødvendig og imponerende. Men i dag så jeg en dødssliten, naken og ubeskyttet sjel på noe jeg er redd er i ferd med å bli en altfor stor scene, skriver hun.

Selv sier Tunberg at hennes budskap til unge er at de kan endre verden:

– Det er så utrolig mye du kan gjøre. Ikke undervurder deg selv, sa hun til Washington Post før hun møtte Barack Obama forrige uke.

– Ingen er for små til å få gjennomslag og endre verden. Gjør alt du kan og vær kreativ, sa Tunberg til den tidligere presidenten.

LES OGSÅ: Teologer bekjenner sine klimasynder til planter

Marie Simonsen reagerer: Tar ikke Tunberg på alvor

Mange reagerer derimot på Anders Giævers utspill, deriblant Dagbladet-kommentator Marie Simonsen.

– Normalt er det klimafornektere som tar Greta Thunberg fremfor ballen, sier hun til Vårt Land.

Thunbergs gjennomslag har gjort henne til en rød klut blant klimaskeptikere. Mange av dem gjemmer seg bak bekymring for hennes ve og vel, mener Simonsen:

– Jeg reagerer på at Giæver gjør det samme. Han er ingen klimafornekter.

Hun mener Giæver ikke hører på hva Thunberg faktisk sier:

– Hvis du hører hele talen, så er den veldig rasjonell og poengtert. Hun beskriver samme fakta som Erna Solberg og statsledere legger til grunn. Det folk reagerer på er at hun, i motsetning til de som aldri får gjort noe, er forbannet over at ingenting skjer.

– Det er et sterkt videoklipp Giæver viser til. Har du ingen forståelse for ærendet hans?

– Å være emosjonell i en sånn stund er på sin plass. Noe annet ville vært unormalt. Unge bruker sterkere ord enn voksne kynikere. Det er en av grunnene til at hun har fått mye større gjennomslag enn statsledere har klart over tiår, svarer Simonsen.

LES OGSÅ: Greta Thunberg oppfordret pave Frans til å bli med i klimastreiken

Giæver: – Martyrer bør være over 18 år

Slik svarer Anders Giæver på beskyldningen om at han ikke tar Thunberg på alvor, men snarere antar at aktivismen hennes ikke er veloverveid:

– Det er bra at hun blir hørt. Men hvis hun faktisk føler at hun har blitt frastjålet barndom og drømmer har det gått for langt.

Han advarer mot å bruke ungdom i et «barnekorstog for å nå et mål».

– Tror du noen skyver Thunberg foran seg?

– Jeg tror ikke hun ringte FN selv. Jeg tror mange rundt henne har bidratt på godt og vondt. Det blir en hel industri rundt slike barnestjerner.

– Kynisk sett: Har det ikke alltid en pris å være den som går foran i en viktig sak?

– Martyrer skal være over 18 år, svarer Giæver.

ERLING RIMEHAUG: «Barnebarna mine skulker skolen i frykt - hvor har jeg og min generasjon sviktet?»

– Sliter med å forstå Giævers bekymring

Sigurd Grytten, partner i kommunikasjonsbyrået Zynk og tidligere Ap-politiker, er uenig med Giæver.

– Jeg sliter med denne bekymringen for Greta Thunberg. Det bekymringsfulle er at det er barn og unge som har satt klima på dagsorden gjennom klimastreikene. Thunberg kanaliserte en reell bekymring som alt var der hos barn og unge. Derfor har bevegelsen blitt så mektig på kort tid, skriver han kommentarfeltet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima