Klima

Snakker ut om valg og fremtid etter triste tall – Ropstad mener partiet er «på vei opp»

Etter tidenes trolig verste resultat hittil er Kjell Ingolf Ropstad fast bestemt på at KrFs kurs er rett og at det nå går oppover. Varsler kraftig organisasjonsbygging fra dag én.

– Dere hadde fortjent et enda bedre resultat, sa KrFs leder i på et tidspunkt i partiets valgvake da tallene var triste: Det lå an til et tall rett under den sperregrensen som truer ved stortingsvalg.

Etter partilederdebatten virker Ropstad en tanke lettet, da han treffer Vårt Land før natten blir alt for mye natt. Midt på natten viste opptellingen 4 prosent blankt – drevet nedover av sene bystemmer. Flere slike steder står KrF svakt – og sifre kan ende på 3-tallet.

LES OGSÅ: Sjå valresultatet der du bur

Jobb nummer én: Bygge nytt – fra bunn

Uansett: Valget lander dårligere enn de 4,2 prosentene forgjenger Knut Arild Hareide opplevde i 2017. KrF lever farlig om ikke løftet kommer. KrF-lederen snakker her om valgresultatet – og hva slags stor jobb som nå kommer.

– Hvordan vil KrF fra dagen derpå ta tak for å løfte partiet? Det kan jo nå like mye være en organisasjonsjobb som en politisk?

– Det aller viktigste blir å bygge en organisasjon. Vi har en plan om å bygge partiet fra bunn. Og så handler det også om å bygge tillit. Men jeg mener sterkt at vi leverer politiske gjennomslag. Dette blir en kombinasjon. Folk skal vi se at KrF er der.

LES OGSÅ: Alt om valget: Rødgrønn bølge og protestvind over landet

Krav om å justere KrFs kurs?

– Men noen tenker og sier: Når KrF ikke løftes høyere, så er det på tide å justere kursen: Hva svarer du på det?

– Vi pekte jo ut dagens retning for å være posisjonert før 2021, svarer Ropstad.

Han legger til:

– Men i år handlet det jo om å gjøre et best mulig valg. For det betyr en forskjell at det fremover er styrke for KrF i kommunestyrene. Valgkampen viste samhold og en fantastisk innsats. Det gir meg optimisme.

«Resultatet viser at partiet er på vei opp»

Valget viser vel at KrF fortsatt er i dårlig stand etter retningsstriden?

– Hvis vi sammenligner med 2017, så fryktet jeg jo at oppslutningen nå kom til å bli dårligere. Men folk har stått på. Resultatet viser at partiet er på vei opp. Jeg tror folk ser at vi er opptatt av å levere løsninger, svarer Ropstad.

– Hvor mye ødela regjeringens bompengestrid for KrFs valgkamp?

– Det eneste var at vi ikke kom ut med andre saker. Men jeg tror da folk så ønsket vårt om å bidra konstruktivt til løsninger om både bompenger og det å bygge ut mer kollektivtrafikk. Jeg tror folk oppfattet at vi spilte en viktig rolle for å få dette til.

KrF i klimavalget – ble ikke partiet sett?

– Men dette var jo tidens klimavalgkamp: Kan KrFs resultat også bety at partiets klimainnsats ikke er blitt sett av velgerne?

– Nei, det tror jeg ikke. Det er en av de sakene der regjeringen viser en forskjell. Jeg satt selv i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget og opplevde at vi trengte et taktskifte. Det har vi fått. Den miljøpolitikken vi har nå, har jeg ikke sett maken til. Den miljøsatsingen vi har, er viktig for regjeringen.

Ungdommer og skaperverket

– Ungdommer brenner etter endring og mange vil redde skaperverket. Hvordan kan KrF tette hull slik at ikke slike ungdomsgrupper reiser fra dere?

– Det er svært viktig at vi får vist frem politikken vår akkurat her. På reisene mine bruker jeg mye tid på både det kristne menneskesynet – og forvalteransvaret.

LES OGSÅ: Berit Aalborg: KrF vil måtte legge om til en bredere profil for å klare seg

Og sentrum hever seg – hva med KrF?

Nattens valgresultat viser at sentrum i sum er blitt styrket i denne valgkampen. Det skyldes Sps rekordtall, der velgere søker mot et parti i midten. Sentrums vekst kommer mens KrF er låst til samarbeid på blå side.

– Hva sier dette deg, glir samarbeidsmuligheter nå i fra dere?

– Lokalt tror jeg KrF og Sp – og kanskje MDG – finner gode samarbeidsmuligheter. Men jeg tror nok mange lurer på hvordan Sp fremover vil samarbeide med SV og Rødt. Dessuten er jeg spent på hva Trygve Slagsvold Vedum nå gjør frem mot 2021.

– Hva er det største lyspunktet for deg ved dette valget?

– Flere kommuner med gode resultater. Som Sokndal og Skjervøy – og det er flere.

Hvor var han da skrekk-tallene kom?

Ropstad var ikke i partiets valgvake, men satt sammen med nære rådgivere da 3-tallet kom via TV-kanalens prognoser klokken 21.00.

– Hva var egentlig reaksjonen din på valgmålingen da du så det tallet?

– Jeg sier: Det viktigste for meg i denne valgkampen var å se et samlet lag som var motivert og stolt av KrF. Det opplevde jeg. Om det var 3,7 eller 4,2 vi ville lande på, så var det viktigste at vi fikk vist at vi sto sammen som lag, svarer Ropstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima