Klima

Støre åpner tøff front mot Høyre og partnerne

AP-lederen med hardere angrep mot Høyre enn på svært lenge. Varsler kjør om ulikhet og abort.

I den over timelange talen gikk Jonas Gahr Støre flere ganger rett i strupen på Høyre og hovedmakker Frp. Kamp mot kommersialisering av arbeidsliv, ulikhet og avmakt var hovedtråden i Ap-lederens avspark for årets landsmøte. Og valgkamp.

– Også vårt fellesskap forvitrer nemlig, når samfunnet blir mer urettferdig. Hvis vi som fellesskap stiller mindre opp for folk, vil folk også stille mindre opp for fellesskapet, advarte Støre avslutningsvis.

Han trakk paralleller til den avmakten som har utløst opptøyer med gule vester i Frankrike. På felt etter felt banet han Ap frem som tung motstander til Solberg-regjeringen i valgkampen.

– Vi kjemper for folk, og mot tøffe motstandere. Mot Frp som håner ungdom som streiker for fremtiden sin. Mot Høyre som kastet kvinners rettigheter i potten i høst. Det taler sitt eget, tydelige maktspråk, sa Støre.

LES OGSÅ: Slik inntar verdistridene Ap - igjen og igjen

Abort – tilbake til 60-tallet

Støre vil ikke la abortsaken ligge fremover. Ganske tidlig dro han frem Erna Solbergs kamp for makten i fjor høst, da hun åpnet for endringer i abortloven.

– Da var hun villig til å ofre kvinners rett til selvbestemt abort. Forhandle bort historiske fremskritt, kjempet frem av norske kvinner gjennom tiår. Og hva endte dette spillet om makt med? Jo, en vetorett til KrF i alle spørsmål om bioteknologi.

Støre angrep sluttproduktet – som KrF anser som store seiere: Nei til blant annet eggdonasjon og til tidlig ultralyd.

– Kvinner skal nektes informasjon om sin egen kropp, nektes frihet, fordi de kan komme til å ta valg Høyre og KrF ikke liker. Dette skjer i 2019. Arbeiderpartiet er garantisten for at kvinner skal få bestemme selv, lovet han, og la til:

– Erna Solberg, hvis du absolutt vil tilbake til 60-tallet, så sett på en Beatles-plate. Jeg tilrår «Yesterday».

LES OGSÅ: Nye ord fra Ap-Støre: «Stor respekt for Ropstad»

Til Vårt Land sier Støre at han mener høstens og vinterens hendelser har styrket abortlovens stilling i befolkningen, og at forsvaret av den står sterkere.

Seiersresept

Støre trakk inn en rekke hverdagseksempler og lot disse være argumentasjon for Aps retning fremover. Den skapes ikke minst i Kommune-Norge, der Ap skal ruste til kamp mot anbud i arbeidsliv og for god og trygg velferd.

Ap-lederen beskyldte Solberg og kollegene for svak handlekraft:

– På seks år har høyreregjeringen ikke levert en eneste stor velferdsreform, sa han og minnet om ord som «gjennomføringskraft».

Det var frasen Erna Solberg anklaget med før hun tok makten. Støre fastslo at den var borte.

LES OGSÅ: Jonas Gahr Støre i «Nyhus & Dokka»: Jeg burde ikke sagt «yppersteprest» om Ropstad

Ristet i justisminister-partiet

Aps resept på vei mot makten igjen – sentralt og lokalt – skal være kampen for pensjon fra første krone, et måltid å samle seg rundt for alle skolebarn, gratis kjernetid i SFO og politi der du bor.

For i dag hersker køer der det skulle vært handling i kampen for å få oppklart lovbrud. Støre gikk til frontalangrep mot justisministerpartiet Frp:

– Det er ett navn på dette: Frp-køene. De går nå på tilliten løs. Frp-køene går nå på rettssikkerheten løs fordi politiet ikke er der for folk. Makan til mangel på styring av justissektoren, har Norge aldri sett.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima