Klima

Sp-nestleder ikke overrasket over klimavarsko

Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim ønsker debatten på landsmøtet velkommen. Hun er ikke overrasket over grasrotas engasjement.

– Det overrasker meg ikke fordi jeg har møtt et stort klimaengasjement i ulike fylkeslag over flere år. Vi er utålmodige etter å få ut våre klimagrep. Sp har en klimapolitikk som skal være effektiv og samtidig slå rettferdig ut når det gjelder ulike sosiale og geografiske grupper.

Det er Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereims reaksjon på at Vårt Land har avdekket et ulmende klimaopprør i Sp. Der flere fylkeslag melder at det var mest engasjement rundt klima og miljø på partiets fylkesårsmøter, og varsler forslag til landsmøtet.

LES OGSÅ: Sp forsyner seg fra Frps disk

Druknet i ku-promp

Tvinnereim mener partiets klimaalternativ har druknet i debatter om utslipp fra ku-promp og noen øre fra eller til på drivstoffavgiften.

– En del vi har snakket med mener Sp burde vært tydeligere, burde ledelsen ha prioritert klima høyere?

– Det har vært vanskelig å nå gjennom lydmuren i en opphetet klimadebatt. Jeg håper vi kan ha en mer saklig debatt om hva som er effektive grep og hva som faktisk virker. Jeg skjønner at mange i partiet er utålmodige, og vi skal gjøre en bedre jobb med å få fram våre klimagrep, sier hun.

– Vil du selv fremme eller stemme for resolusjoner og forslag som går i retning av en mer offensiv klimapolitikk?

– Det kan godt være aktuelt for meg å være medforslagsstiller i politikk som omhandler klima. Jeg gleder meg til debatten, og jeg kommer til å gjøre det jeg kan for å få en konstruktiv og offensiv klimadebatt på landsmøtet.

LES OGSÅ: Det har vært fem masseutryddelser i ­jordens historie. Den sjette har begynt.

Klimauro om Borten Moes næringspolitikk

Partiets andre nestleder Ola Borten Moe er fornøyd med partiets klima- og miljøpolitikk, og syns de har en god og praktisk tilnærming til spørsmålet. Han har vært saksord-­fører for et næringspolitisk dokument som skal behandles på landsmøtet og sier at klima og miljø er bærende i det.

Vårt Land kjenner til at det er uro rundt arbeidet som Borten Moe har ledet, og at det trolig vil komme en del endringsforslag til dette dokumentet, for å spisse det i retning en mer klimavennlig næringspolitikk. Dette ønsker ikke Borten Moe å kommentere. Han viser til at det er sentralstyret som innstiller på dokumentene til landsmøtet.

– En del lokale folk mener at partiet i for liten grad løfter fram klima og miljø, en sa også at hun mente ledelsen overså vedtak gjort i partiet om for eksempel avgifter fordi de er upopulære blant velgerne. Er du enig i at dere kunne løfta dette høyere?

– Det er stortingsgruppa som har ansvaret for våre alternative statsbudsjett. Det er ikke jeg. Men jeg mener de har gjort en god jobb med å operasjonalisere programmet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima