Klima

Sp-nestleder ikke overrasket over klimavarsko

Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim ønsker debatten på landsmøtet velkommen. Hun er ikke overrasket over grasrotas engasjement.

Trondheim  20170325.
Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim ble gjenvalgt som 2.nestleder på senterpartiets landsmøte lørdag ettermiddag.
Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix

– Det overrasker meg ikke fordi jeg har møtt et stort klimaengasjement i ulike fylkeslag over flere år. Vi er utålmodige etter å få ut våre klimagrep. Sp har en klimapolitikk som skal være effektiv og samtidig slå rettferdig ut når det gjelder ulike sosiale og geografiske grupper.

Det er Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereims reaksjon på at Vårt Land har avdekket et ulmende klimaopprør i Sp. Der flere fylkeslag melder at det var mest engasjement rundt klima og miljø på partiets fylkesårsmøter, og varsler forslag til landsmøtet.

LES OGSÅ: Sp forsyner seg fra Frps disk

Druknet i ku-promp

Tvinnereim mener partiets klimaalternativ har druknet i debatter om utslipp fra ku-promp og noen øre fra eller til på drivstoffavgiften.

– En del vi har snakket med mener Sp burde vært tydeligere, burde ledelsen ha prioritert klima høyere?

– Det har vært vanskelig å nå gjennom lydmuren i en opphetet klimadebatt. Jeg håper vi kan ha en mer saklig debatt om hva som er effektive grep og hva som faktisk virker. Jeg skjønner at mange i partiet er utålmodige, og vi skal gjøre en bedre jobb med å få fram våre klimagrep, sier hun.

– Vil du selv fremme eller stemme for resolusjoner og forslag som går i retning av en mer offensiv klimapolitikk?

– Det kan godt være aktuelt for meg å være medforslagsstiller i politikk som omhandler klima. Jeg gleder meg til debatten, og jeg kommer til å gjøre det jeg kan for å få en konstruktiv og offensiv klimadebatt på landsmøtet.

LES OGSÅ: Det har vært fem masseutryddelser i ­jordens historie. Den sjette har begynt.

Klimauro om Borten Moes næringspolitikk

Partiets andre nestleder Ola Borten Moe er fornøyd med partiets klima- og miljøpolitikk, og syns de har en god og praktisk tilnærming til spørsmålet. Han har vært saksord-­fører for et næringspolitisk dokument som skal behandles på landsmøtet og sier at klima og miljø er bærende i det.

Vårt Land kjenner til at det er uro rundt arbeidet som Borten Moe har ledet, og at det trolig vil komme en del endringsforslag til dette dokumentet, for å spisse det i retning en mer klimavennlig næringspolitikk. Dette ønsker ikke Borten Moe å kommentere. Han viser til at det er sentralstyret som innstiller på dokumentene til landsmøtet.

– En del lokale folk mener at partiet i for liten grad løfter fram klima og miljø, en sa også at hun mente ledelsen overså vedtak gjort i partiet om for eksempel avgifter fordi de er upopulære blant velgerne. Er du enig i at dere kunne løfta dette høyere?

– Det er stortingsgruppa som har ansvaret for våre alternative statsbudsjett. Det er ikke jeg. Men jeg mener de har gjort en god jobb med å operasjonalisere programmet.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima