Klima

Slik fikk KrF plutselig rød hjelp mot Ap-Støre

Blå budsjettavtale om økt barnetrygd splitter rød side i politikken. I stortingsoppgjør rykket SV og Rødt inn i forsvar for KrFs seier.

Etter at KrF bidro til borgerlig budsjettavtale – med historisk økning av barnetrygd – skaper utfall fra Ap bølger i rødgrønn leir.

– Jeg forstår ikke Aps motstand mot økt barnetrygd, lød det kontant fra SV-talskvinne Kari Elisabeth Kaski ved starten av årets finansdebatt i Stortinget

I budsjettavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF økes barnetrygden for første gang på over 20 år. Fra neste år blir den 1000 kroner høyere i året per barn. I tillegg fikk KrF gjennomslag for å øke den såkalte engangsstøtten fra 63.000 til 83.000 kroner i året.

I Aftenposten i helgen kritiserte Ap-leder Jonas Gahr Støre tendensen i borgerlige budsjettavtaler med økt engangsstønad ved fødsel og økt kontantstøtte og barnetrygd. Etter hans mening svekker dette folks motivasjon for å jobbe.

LES OGSÅ: Utvalg kan gi strammere innvandringspolitikk

Arbeidslinjen

Støre hevdet at «arbeidslinjen står for fall». Når politikere snakker om arbeidslinjen, mener de at velferdsytelsene bør utformes slik at de stimulerer folk til å arbeide framfor å leve på trygd.

Ikke bare i borgerlig leir, men også i den mørkere røde reagerer man mot Ap:

– Barnetrygden kommer jo på toppen av det å jobbe. Bekymrer det ikke Ap at barnefamiliers inntektsutvikling henger etter og at barnefattigdom øker, spurte SVs Kaski.

Hun var «glad» for KrFs budsjettgjennomslag. Også Rødt kom med skryt:

– I høst har KrF gjort mer for å øke barnetrygden enn både rødgrønne og blå partier har gjort de siste 20 årene. Det fortjener KrF ros for, sa Rødt-representant Bjørnar Moxnes.

Han ba imidlertid KrF hjelpe Rødt med å snu regler som gjør at sosialhjelpmottakere taper en del av den barnetrygden de får.

KrF-undring

Denne formiddagen i Stortinget fremsto Moxnes og en rekke talere fra SV som KrFs beste forsvarsverk for økt barnetrygd. KrF forsøkte også å bite i fra seg:

– Jeg kan virkelig ikke forstå at denne ekstra tusenlappen er med på å bryte arbeidslinjen, sa KrF-talsmann Kjell Ingolf Ropstad.

KrF-leder Knut Arild Hareide fulgte opp:

– Jeg er overrasket over reaksjonene. At Ap er mot kontantstøtte, er som forventet. At partiet er mot økt barnetrygd mer er overraskende, sa Hareide.

Støre-svar

Aps finanstalskvinne, Rigmor Aasrud, poengterte at partiet heller ville bruke de 1,25 milliardene i økt barnetrygd på andre fronter: Eksempelvis gi barn et enkelt skolemåltid og tiltak for bedre tannhelse.

Men i SV syntes man Ap var uklar. Partiets Petter Eide ba Ap-leder Støre dokumentere hvordan økt barnetrygd kan bli en trussel ved at mottakere lar være å jobbe:

– 80 kroner ekstra i måneden for ett barn, vil neppe ha avgjørende betydning. Men samlet sum i kontantoverføringer har mye å si. Kommer summen på et visst nivå, går incentiver til å jobbe ned. Det er klart at økt barnetrygd passer inn i det bildet, svarte Støre.

LES OGSÅ: Ap-Støre åpner døren for skuffede KrF-velgere

Klimakjør

SV gikk også til felttog mot tidligere regjeringskollega Sp. SVs Lars Haltbrekken anklaget Sp for å fremme budsjettforslag som gjør det billigere å forurense.

– Forurensing på billigsalg er nå Sps løsning på klimakrisen, sa SVs Lars Haltbrekken.

Venstre fikk også store doser refs for å svikte et håp om at partiet ville gi en blågrønn regjering friskere klimaprofil.

I debatten fremmet Miljøpartiet De Grønne (MDG) et generelt mistillitsforslag mot regjeringens klimapolitikk. Men fremstøtet var sjanseløst foran avstemningen.

– Nok er nok. Spillet om klimaet er uverdig, forklarte MDGs vararepresentant Per Espen Skoknes.

LES OGSÅ: Slik forsyner Sp seg fra Frps disk

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima