Klima

Paven mobiliserer til klimakamp

Denne uken arrangerer Den katolske kirke en klimakonferanse i Vatikanet. Miljøminister Ola Elvestuen mener at religiøse ledere spiller en nøkkelrolle i å løse klima- og miljøutfordringene.

– Det er ikke tvil om at det er nasjonalstatene som har det største ansvaret, men trossamfunn har mulighet til å gi budskapet moralsk og etisk kraft og slik få til den mobiliseringen vi må ha, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Ifølge NTB er det forventet rundt 300 deltakere til klimakonferansen i Vatikanet. Blant dem politikere, religiøse ledere og forskningsinstitusjoner. Fra Norge deltar også tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett, som leder organisasjonen Religioner for fred.

LES MER: Syv religiøse initiativer for klimarettferdighet

Etisk lederskap

– Denne konferansen går til kjernen av Paris-avtalen som er en «nedenfra og opp»-avtale, sier Elvestuen, som understreker at det er nødvendig med bred mobilisering.

– Og her er lederskapet pave Frans viser viktig.

Elvestuen deltar på konferansen for å utvikle et samarbeid med Vatikanet omkring «Interfaith Rainforest Initiative» – Initiativet som er ledet av FN miljø ble etablert på norsk initiativ i 2016 for å engasjere trossamfunn, urfolk og religiøse ledere i arbeidet mot ødeleggelse av regnskog.

Her mener Elvestuen at den katolske kirken kan spille en nøkkelrolle:

– I flere av landene som vi har samarbeidet med i det norske regnskoginitiativet har den katolske kirken en stor innflytelse. Å få dem og andre religiøse ledere med vil ha stor betydning ved å gi større etisk og moralsk kraft bak innsatsen vi gjør.

Unik posisjon

Tom Sverre Tomren er prest, teolog, førsteamanuensis og politiker – som nettopp meldte overgang fra Miljøpartiet De Grønne til KrF. Han mener den katolske kirkes rolle som verdens største kirkesamfunn gjør at de har stor moralsk autoritet og kan gi moralsk legitimitet til kampen mot klimautfordringene.

– Det at paven har fokus på miljøet stimulerer menigheter lokalt og får bispedømmer til å iverksette egen virksomhet for å få ned forbruket, sier han.

– Hva skiller Pavens initiativ fra statslederes?

– Både statsledere og kirken er bundet av sine posisjoner, men på en forskjellig måte. En statsleder svarer for en regjering, partiet og flertallet. Kirken er friere til å skjære igjennom og å tale tydelig og klart. Paven kan også fremme sitt budskap uten å være bekymret for ikke å bli gjenvalgt.

Tomren mener at menigheter har en viktig rolle i å øke bevisstheten rundt klimautfordringene, særlig i land som mangler statlig infrastruktur.

– I Kamerun fikk vi inn bevissthet om klimautforingene på det teologiske instituttet. Det har gjort at prestene har lent seg fremover og driver flere prosjekter, blant annet treplanting. Kirkene har en infrastruktur som gjør at de når med budskapet sitt overalt. I alle kriker og kroker av det afrikanske kontinentet er det religiøse strukturer, sier han.

Bevare regnskogen

Gunnar Stålsett forteller at han benyttet anledningen til å minne paven på invitasjonen til et toppmøte arrangert av Interfaith Rainforest Initiative.

– Vi inviterer ledere av alle religioner og ønsker å markere betydningen av at religiøse verdier mobiliseres i klimakampen.

Den tidligere biskopen er særlig opptatt av de 500 millionene som bor i regnskogområder.

– De er voktere av regnskogen og samtidig truet av dem som vil utnytte den til kommersielle formål, sier han.

Han mener det er viktig å få frem en grunnleggende forståelse av menneskets ansvar for skaperverket.

– Det kan man gjøre med grunnlag i forskjellige tilnærminger i forskjellige religioner. Ikke noe tema har samlet religionene som klimakrisen har gjort, sier han.

Mattis C. O. Vaaland

Mer fra: Klima