Klima

‘Merker klimakonsekvensene’

Siden mange samer har naturen som livsgrunnlag, er det naturlig for ­Samisk kirkeråd å vektlegge vern av skaperverket, mener generalsekretæren.

Samisk kirkelivskonferanse som begynner i dag, har en sterk ­klimaprofil. Hensikten er å undersøke Den norske kirkes ønske om å verne skaperverket, «sett i lys av ­urfolksgrunnlaget i ­folkeretten og samenes situasjon i sine områder».

Andre utfordringer

Generalsekretær i Samisk Kirkeråd, ­Risten Turi Aleksandersen, ­mener samer ofte støter på andre utfordringer enn majoritets-befolkningen med tanke på vern av ­skaperverket.

– Mange samer lever av ­primærnæringer som reindrift og fiske. Da har de et annet behov for landområder enn de som har en leilighet i Oslo og som ikke blir påvirket av nye gruvedrifts-­planer eller vindmølleutvinninger, sier Aleksandersen.

En ny gruve kan ta vekk livsgrunnlaget for en reineier, påpeker hun. Ikke bare levebrødet, men hele grunnlaget for å utøve ens samiske kultur står i fare.

– Dessuten lever samer gjerne nært naturen og da kjenner man klimaendringene raskere. I Oslo merker du at det er kjempevarmt om dagen, du nyter sola og bader etter jobb. Men om du jobber med og lever i naturen, merker du helt andre konsekvenser. Havtemperaturene endrer fiskebestandene,­ og på vinteren kan isen gjøre at reinen ikke finner lav.

LES OGSÅ: Retter blikket mot overgrep

Politisk rolle

– Det diskuteres ofte på hvilken måte Kirken kan engasjere seg i klimasaken uten å bli en politisk aktør eller aktivist. Er dette problemstillinger som også er oppe i den samiske delen av kirken?

– Jeg har ikke registrert det. Det kan være fordi dette med vern av skaperverket – fordi man lever så nært naturen – klinger veldig riktig for mange samer. Men det er bare mitt personlige inntrykk, sier Aleksandersen.

Hun mener kirken «selvfølgelig» ikke skal gå inn å si hva som er rett og galt i politiske enkeltsaker.

– Men vi må kunne peke hvilke konsekvenser politiske beslutninger kan få for enkeltmennesker i forskjellige saker. Hva som kan skje med reindriften om det for eksempel blir vedtatt å starte gruvedrift. Beslutningstakere skal ikke få dø i synden, sier Aleksandersen.

LES KOMMENTAR: Nærleik til naturen bør stå sentralt i trusopplæringa

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima