Klima

AUF med siste appell om å droppe oljeleting

AUF ber moderpartiet frede Lofoten, Vesterålen og Senja den kommende stortingsperioden. Sentralstyrets kompromissforslag er ikke godt nok, mener Mani Hussaini.

– Vi som har vært med en stund og kjempet for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe), er enormt stolte over å ha beveget Ap i riktig retning, sier Mani Hussaini til Vårt Land.

Fremfor å konsekvensutrede oljeboring i hele LoVeSe, går sentralstyret i sin programinnstilling kun inn for konsekvensutredning av blokken Nordland 6 – og vern av enkelte områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

BERIT AALBORG: Jonas Gahr Støre tegnet et nytt ideologisk skille

Vil utsette til 2020

– Men det er ikke godt nok. Derfor tar vi fighten for å vente med å konsekvensutrede det siste området, sier Hussaini.

Nå håper AUF-lederen å bevege landsmøtet enda litt lenger:

«Vi ber ikke om varig vern, men om å la saken ligge til den nye forvaltningsplanen legges fram i 2020», sa Hussaini i sin tale til landsmøte torsdag ettermiddag.

Brorparten av talen til AUF-lederen gikk med til det han kalte lakmustesten for et Ap som nå har klima som en av fem hovedsatsinger.

Hussaini langet ut mot sentralstyrets «såkalte kompromiss» Han minnet om at en konsekvensutredning er ikke forskning, men er første juridiske steg på veien mot åpning av en blokk.

LES OGSÅ: Støre satte SV på gangen

AUFs hovedprioritet

Saken er AUFs absolutte hovedprioritet på landsmøtet og AUF har gått systematisk til verks for å påvirke inn mot landsmøtet, ifølge Hussaini. Til sammenligning er kampen for å fjerne K'en i KRLE en liten sak for AUF, vedgår han, når Vårt Land spør.

– Mener du det er urealistisk å få til varig vern av LoVeSe i Ap?

– Vi vet at det er mange ulike syn i partiet. De som vil bore og de som vil verne alt. Vi foreslår at vi ikke borer nå, at vi ikke går inn for varig vern nå, men tar beslutningen med det beste faktagrunnlaget vi kan – som vi får i 2020. Det er et kompromiss, sier Hussaini, og legger til:

– Men det langsiktige målet er fortsatt varig vern.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima