Klima

Hemmelige krisemøter – Erna inn i kamp mot kollaps

Etter budsjettmøtet smilte parlamentariske topper tappert. Etterpå hastet KrF til hemmelige krisemøter.

Faren for fullt budsjetthavari har de siste dagene vært overhengende og til slutt har statsministeren selv tatt grep.

For å unngå kollaps møtes borgerlige topper hos Solberg fredag kveld.

Det som skulle være det første møtet i en serie forhandlinger mellom parlamentariske ledere for å unngå budsjett- eller regjeringskrise, var slutt etter én time.

Det kom ikke noe nytt møte. I stedet samlet KrF seg til «hemmelig» gruppemøte. Senere på ettermiddagen hadde landsstyret telefonmøte.

LES OGSÅ: Nå går toppene inn for å unngå havari

Historie gjentar seg

I mellomtiden skal han og kollega Trine Skei Grande i Venstre møte statsministeren. Historien fra i fjor er altså i ferd med å gjenta seg:

Da var det «nattlig møte» hos statsministeren, for nøyaktig ett år siden. Vårt Land kjenner til at det den gang i praksis var sammenbrudd i forhandlingene.

I går fikk både KrF og Venstre et tilbud fra regjeringspartiene med økte rammer både til KrFs hjertefelt familie, skole og distrikt. Samt større grønne satsinger til Venstre.

Men det var slett ikke nok. Forhandlingene ble flyttet opp til de parlamentariske lederne. Fredag formiddag kom heller ikke de noe lengre, før altså finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg måtte direkte inn i striden.

– Vi har noen klare utfordringer som vi må løse. Og det er ingen tvil om at dette blir vanskelig. Men det hele er aldri over før det er over, sa Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, etter forhandlingsmøtet.

LES OGSÅ: Erna med kraftig forsvar for skolegudstjenesten

Frp og Venstre – som vanlig

Gjennom et voldsomt presseoppbud kom både Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-toppen Harald T. Nesvik til forhandlingsmøtet. Meldingene var kjente fraser fra partiene. De har fortsatt kurs – front mot front.

– Det er mange gode tiltak vi kan gå inn for, men det avgjørende er å få laget til en pakke knytte til bensin- og diesel som ligger innefor det forsvarlige, sa Nesvik.

– Vi har sagt hele tiden at vi må forhandle om hele budsjettet. Vi må kutte i klimagassutslipp. Det er mange innganger til det i budsjettet. Men vi må se på skatte- og avgiftspakken, men også andre tiltak.

– Og får du ikke viljen din vil du gå fra møtet?

– Vi ønsker å forhandle, vi ønsker å få til en løsning. Da kan vi jo ikke gå, sa hun til Vårt Land i forkant.

KrF: Alle fire skal med

I det ekstraordinære landsstyremøtet fikk KrF-leder Knut Arild Hareide et klart pålegg:

– Landsstyret ønsker at alle fire partier skal være med. Og det er det oppdraget jeg vil jobbe­ med det nærmeste døgnet, sa Hareide etter at møtet var slutt på ettermiddagen.

I ulike presseoppslag­ tidligere på dagen­ ble det hevdet at Hareide var åpen for en forhandlingsløsning uten Venstre. KrFs landsstyre vil det annerledes. På spørsmål om hva som likevel kan skje om Venstre bryter, svarer Hareide:

– Vi kan ikke utelukke noe, men vi går inn i forhandlingen med kun ett mål: Enighet mellom fire partier.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima