Klima

Frp-Siv vil vrake lovhindre for bioteknologi

Frp-lederen med langtidvarsel som kan få KrF til å se rødt: Lovverk om bioteknologi må få klar oppmykning.

– Mitt syn er helt klart: Gamle sperrer må ikke styre utviklingen for viktige fremskritt, som kan redde barn og unge fra tidlig død og sykdom og smerte, sa Siv Jensen i hovedtalen på Frps landsmøte.

Da hadde hun snakket varmt om hva slags muligheter moderne bioteknologi kan gi oss mot sykdom og nød. Selv om det kan bli etisk vanskelig, må hindringer for utvikling bort.

Stortingsoppgjør i sikte

Dermed sender hun et langtidsvarsel. For alt i høst planlegger helseminister Bent Høie å legge frem en ny stortingsmelding om moderne bioteknologi og hvor sterkt lovverket skal dempe fri forskning.

Neste vår – få måneder før valget – kan slaget i Stortinget stå. Der har Frp stått hardt på for liberalisering før. Og KrF ser for seg tøff kamp for menneskeverd og mot det partiet mener er tukling med skaperverket.

LES OGSÅ: Frp på sjarmtokt til kristen grasrot

Hentet frem «Mehmet-saken»

I talen hentet Frp-lederen frem igjen den over 11 år gamle historien om lille Mehmet – en sak som endte med et opprivende stortingsoppgjør våren 2004. Frps helseprofiler på Stortinget – og daværende KrF-helseminister Dagfinn Høybråten sto beinhardt mot hverandre.

– Mange av dere husker sikkert Mehmet, den lille gutten med de store øynene som var født med en arvelig blodsykdom. Mehmet kunne bli frisk, dersom han fikk beinmark fra en bror eller søster. Men daværende helseminister sa nei. Totalt nei, forklarte Jensen.

Men Frp-toppene John Alvheim og Harald Tom Nesvik «tok kampen for Mehmet». Jensen minnet om at det var en seier for Frp:

– De vant og vi fikk myket opp bioteknologiloven, påpekte hun.

LES OGSÅ: Frp-Siv: Kristne og liberalistiske verdier går godt sammen

Muligheter og etikk

I ettertid var saken sår for KrF. Og den skapte stor samfunnsdebatt om bioteknologi og etikk.

– Nå skal vi se videre fremover. Det er etiske dilemmaer som vil være vanskelige for mange. Men vi må våge å tenke på muligheter og ikke bare sette begrensninger, sa Jensen.

Et hovedtema i talen var å slippe skaperkraften løs. Da er bioteknologien full av fremtidssjanser:

– Tenk bare på mulighetene innen bioteknologien. I tusener av år har vi bakt brød, brygget øl og ystet ost. Det ved hjelp av mikroorganismer. Bioteknologi handler om det samme: Bruke naturen til å hjelpe oss, sa hun.

Ikke bare kan Per Sandbergs «oppoppdrettslaks bli luse – og sykdomsfri». De ørsmå cellene i kroppen vår gir store og uante muligheter til å forebygge og behandle sykdommer, varslet Jensen.

LES OGSÅ: Sandberg begraver stridsøks mot sentrum

Vil bygge ut Lofoten

Også støttepartiet Venstre fikk utfordringer å tenke på fra Jensen: Frp-lederen varsler nemlig ny kamp om vern av Lofoten og Vesterålen.

– Min ambisjon er at vi ser oljefelt utenfor Lofoten og Vesterålen, sa hun til voldsom jubel.

Frp-lederen gjorde det klart at «oljen skal opp – ikke vekk».

– Verden trenger hver eneste dråpe av den oljen Norge råder over, fordi verden da får tilgang til mer ren, norsk energi framfor kull, sa Jensen.

Jensen advarte mot å «falle for miljøelitens dommedagsprofetier som spår snarlig undergang hvert eneste år».

– Løsingen på klimautfordringene ligger ikke i selvpisking, svartsyn og negativitet, sa Frp-lederen.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima