Klima

Grunnlaget for en global klimaavtale vedtatt i Peru

Utsendingene på FNs klimakonferanse i Lima er blitt enige om byggeklossene for en global klimaavtale som skal vedtas i Paris neste år.

Meldingen om at de 195 landene er enige om de grunnleggende elementene for en framtidig klimaavtale, kom like før midnatt lokal tid. Forhandlingene hadde da foregått i over et døgn på overtid.

–Dokumentet er vedtatt, erklærte Perus miljøvernminister Manuel Pulgar-Vidal, hvorpå delegatene svarte med glade tilrop og applaus.

I dokumentet, som har navnet Lima Call for Climate Action, fremgår det en rekke ulike muligheter for hvordan verdens ledere kan nå fram til en global klimaavtale når de møtes i Paris om ett år. Det beskriver også hvordan hvert enkelt land skal redegjøre for hvordan de skal bremse den globale oppvarmingen i første halvdel av 2015.

LES OGSÅ: På overtid igjen

Sundtoft fornøyd

Klima og miljøminister Tine Sundtoft (H) skriver i en pressemelding at hun er fornøyd med at landene er blitt enige om et kompromiss.

– Jeg er fornøyd med at vi nå klarer å holde tidsplanen som kan lede fram til en internasjonal klimaavtale i Paris. Vi ønsket i utgangspunktet flere krav til informasjon om målene landene melder inn, men er godt fornøyde med kompromisset, sier Sundtoft, som framholder at Norge har spilt en brobyggerrolle i forhandlingene.

Bare noen timer tidligere var forhandlingene nær ved å bryte helt sammen. Sundtoft forteller om en svært spennende avslutning

– Etter at teksten lå på bordet, var det noen nervepirrende minutter. Men jeg skjønte at det hadde gått veien da flere kom bort til meg for å gratulere, sier hun.

LES OGSÅ: Regner seg fram til rettferdighet

Stor avstand

Klimaforhandlingene i Perus hovedstad, COP20, har foregått i over to uker. Den største avstanden har vært mellom rike land og utviklingsland. Mens rike land vil at land som Kina og India skal gjøre mer for å bremse CO2-utslippene, mener utviklingslandene at det er de rike landene som må bære den største byrden, ettersom de har bidratt til klimaendringene i flere tiår.

Miljøforkjempere mener at denne konflikten også kan skape problemer når avtalen skal forhandles fram i Paris neste år.

Målet med avtalen er å sørge for at den globale oppvarmingen ikke blir på mer enn 2 grader sammenlignet med førindustrielt nivå.

Den skal først gjelder fra 2020.

LES OGSÅ: Norge kan få giga-regning

–Tynn te

John Nordbo, klima- og miljøsjef i Verdens naturfond WWF, kaller avtalen for "en kopp med tynn te".

COP20 leverte kun det absolutt nødvendige, en skisse til en global klimaavtale, som det skal forhandles videre om fram mot COP21 om ett år i Paris. Mye mer ble det dessverre ikke, sier Nordbo til Ritzau.

Han mener at forhandlingene i Peru kun bidro litt til for å bedre mulighetene for en ambisiøs klimaavtale neste år.

COP20 unnlot å presisere at landenes planer om bidrag til finansiering av den globale klimainnsats bør tas med i de oversiktene som landene nå skal komme med, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima