Klima

– Nå må rike land ta ledertrøyen

Kraftig rop fra Filippinene etter at nok en tyfon har rammet landet.

For tredje år på rad rammet ekstremværet Filippinene under klimaforhandlingene. Tyfonen Hagupit, som herjet landet fra lørdag til mandag, tok flere menneskeliv og førte til at over 600.000 mennesker måtte evakueres.

Filippinere på klimaforhandlingene føler seg maktesløse i møtet med klimaendringene, og trygler de rike landene om å sette opp tempoet:

– Klimaendringene er mest urettferdige for oss i de fattigste landene. Vi har minst ansvar for karbonutslippene, men likevel er det vi som lider mest, sier filippinske Tess Vistro, nasjonal koordinator i National Federation of Peasant Woman i Filippinene.

LES OGSÅ: Tusener marsjerte for klima i Lima

Må ty til prostitusjon

Klimaendringene får store konsekvenser for Filippinene, og rammer spesielt fattige samfunn, forteller Jane Siwa fra Center of Trade Union and Human Rights, som også er i Lima.

– Mens noen migrerer til andre deler av landet, ser andre seg nødt til å gå inn i prostitusjon. Andre mister livsgrunnlaget sitt, eller får huset og eiendelene sine skylt vekk av flommen, sier fagforeningsarbeideren.

I et land som Filippinene blir utfordringene enda større av at store deler av befolkningen ikke er omfattet av velferdsordninger, ifølge Siwa. Mange jobber i den uformelle delen av økonomien, uten rettigheter. Når livsgrunnlaget deres så blir revet bort, står de enten uten hjelp eller har kun muligheten til å ta opp lån.

LES OGSÅ: - Alle land må med

Nedfelt i klimakonvensjonen

På klimaforhandlingene i Limas nest siste dag, mener Vistro at det er på tide at «rike land tar ledertrøyen»

– Det er det prinsippet i FN-konvensjonen om «felles, men differensierte forpliktelser» handler om. Det er ikke rettferdig at mindre utviklede og fattige land skal bli bedt om å bidra så mye, sier Vistro.

Vil dere at rike land skal ta hele byrden for klimaendringene?

– Nei, men størsteparten. Rike land bør ta 90 prosent av byrden. Så får vår jobb være å tilpasse oss klimaendringene vi selv har minst skyld i, svarer Vistro.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima