Klima

Biskopene misfornøyd med klimaforliket

– Vi må ta modigere skritt selv om det koster.

«Det var viktig at Stortinget 7. juni vedtok et klimaforlik med en forpliktende og konkret tiltakspakke. Bispemøtet mener at målsettingene er for lite ambisiøse, og er kritisk til at Norge ikke tar en større del av utslippskuttene hjemme. Kortsiktige, nasjonale vinningshensyn overskygger de langsiktige og globale perspektivene. Vi må ta modigere skritt enn det klimameldingen og klimaforliket legger opp til, selv om det koster.»

LES MER: Kirken til oljekamp mot Borten Moe

Slik formulerer biskopene i Den norske kirke etter sitt møte på Svalbard denne uka. Uttalelsen har tittelen «Vi vil mer!».

– Vi har sett litt av konsekvensene av klimaendringene, blant annet på isbreene her oppe, sier Bispemøtets generalsekretær, Christofer Solbakken, til Vårt Land.

LES MER: Kirkefond selger Statoil-aksjer for 15 millioner etter oljefond-ja

Naturens sårbarhet. «Bispemøtet har vært på Svalbard og opplevd naturens storhet og sårbarhet. Arktis er et barometer for klimaet på hele kloden. De dramatiske klimaendringene er tydelige. På denne reisen har vi fått bekreftet en bred, faglig enighet om at menneskenes forbruk av fossilt brennstoff er medvirkende årsak til disse endringene. Det haster med å redusere verdens samlede klimagassutslipp,» heter det i uttalelsen.

– Uttalelsen ligger på et forholdsvis overordnet nivå, innrømmer Solbakken.

– Noen kunne kanskje ønske at Bispemøtet var mer konkret og mer politisk detaljert i sine kommentarer til klimameldingen og klimaforliket. Bispemøtet har imidlertid sett som sin oppgave å uttale seg om de mer overgripende dimensjoner ved klimasaken, som ikke minst handler om etiske vurderinger.

LES MER: Takker kirken for oljemotstand

Oljestrid. I midten av mai gikk oljeminister Ola Borten Moe (Sp) hardt ut mot «en kirke som de senere år har vist en stadig større tilbøyelighet til å uttale seg om politiske spørsmål, blande børs og katedral.» Bakgrunnen var et tydelig krav fra Kirkemøtet og Opplysningsvesenets fond om at Statoil måtte trekke seg ut av oljesandprosjekter i Canada. «Kanskje er det gode grunner til at religion bør være religion, og politikk forbli politikk» skrev statsråden i et innlegg i Stavanger Aftenblad. Stavanger-biskop Erling Pettersen var den av kirkens ledere som gikk høyest på banen i saken.

– Har Bispemøtet lagt bånd på seg ved ikke å være mer konkret i sin uttalelse?

– Nei, overhodet ikke. Bispemøtet gir full støtte til Erling Pettersens håndtering av oljesandsaken. Det engasjementet han har utvist der, har vært forankret i Bispemøtet, Kirkemøtet og andre kirkelige organer. Bispemøtet avviser unisont kritikken fra Borten Moe. Kirken har både rett og plikt til å uttale seg om saker på den politiske dagsorden, sier Solbakken.

– Det vil alltid gå en grense mellom kirkens språk og politikernes språk, men det er en balanse man må ta fra sak til sak, understreker han.

LES MER: Biskop Pettersen lover å være plagsom

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima