Kirkebygg i uklart farvann

Fremtiden til landets hundrevis av kirkebygg - en tusenårig del av vår kulturarv - innebærer store endringer og mye usikkerhet. Hvordan kan vi best ta vare på disse uvurderlige verdiene?

Gimmestad kirke.
Mens Sverige og Danmark på 1600- og 1700-tallet var mektige og i perioder krigførende nasjoner, var Norge bare en fattig provins under Danmark. Derfor er kirkebyggene, som Gimmestad kirke i Sogn og Fjordane, den vanligste arkitektoniske kulturminnetypen i Norge.
Ranem kirke utenfor Namsos, Trøndelag.
Ranem kirke utenfor Namsos, Trøndelag.
Ringsaker kirke
Ringsaker kirke
Røros 04.07.2017Røros kirke. Kirkeverge, Bjørg Helene Skjerdingstad, kantor Stephen Hicks og billettansvarlig/frivillig i døra, Einar Aasen.FOTO: JOAKIM S. ENGER
Røros 04.07.2017 Røros kirke. Kirkeverge, Bjørg Helene Skjerdingstad, kantor Stephen Hicks og billettansvarlig/frivillig i døra, Einar Aasen. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Av Oddbjørn Sørmoen

«Kirken vil alltid være der,» sa leder av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Kristin Ørmen Johnsen, på Arendalsuka i august i år. Det var kirkebygget som sådan hun snakket om, og det var som deltaker i en debatt om vedlikehold, økonomi og våre norske kirkebyggs fremtid. Mange av dem har stått der i opptil 800 år, så hun målbar nok manges oppfatning av at de er en naturlig og selvsagt del av norske landskap, både i byene og på landet.

Rett bak Ørmen Johnsen tronet Trefoldighetskirken fra 1888, det mest karakteristiske og høyeste bygget i Arendal, tegnet av Christian Fürst, han som også tegnet Tostrupgården rett ved Stortinget og Sagene kirke i Oslo. Trefoldighetskirken ble bygget i stolthet og er synlig på svært lang avstand, enten man møter byen fra sjøen eller fra landsiden. Den ble bygget som et landemerke og er i dag en selvsagt del av Arendals identitet. Men kirkebygg står ikke av gammel vane og ikke uten at noen bruker og vedlikeholder dem.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS