Innenriks

Venstre og KrF har kartlagt aksjekjøp blant tidligere statsråder

FINNES-SAKEN: Ingen av statsrådene fra Venstre og KrF handlet med aksjer mens de var i regjering, opplyser de selv. Én av dem sier at ektefellen eide aksjer.

Totalt var seks Venstre-politikere inne som statsråder i løpet av Erna Solbergs åtte år som statsminister, mens fire fra KrF var innom regjeringskontorene.

NTB har også spurt alle Høyre og Frps tidligere statsråder om aksjehandel, men ikke alle har svart på eposten ennå.

KrF-nestleder Dag Inge Ulstein sier til Dagsavisen at ingen av partiets tidligere statsråder eller ektefeller har handlet med aksjer i perioden de var en del av regjeringen.

Blant de tidligere Venstre-statsrådene, svarer Guri Melby, Sveinung Rotevatn, Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Abid Raja alle til NTB at verken de eller eventuelle partnere har handlet med aksjer.

Nybø hadde Equinor-aksjer

E24 har tidligere skrevet at Iselin Nybø (V), som blant annet var næringsminister, eide 50 aksjer i Equinor gjennom hele perioden hun var statsråd.

– Vurderingen da jeg tiltrådte, var at denne aksjeposten var så liten at den ikke ville påvirke eller hindre mitt virke som statsråd, har Nybø sagt.

Hun opplyser at samboeren har hatt noen av sparepengene i aksjer.

– Det er snakk om beskjedne poster i store selskaper. Totalt investerte han cirka 35.000 i seks ulike selskaper, sier Nybø til NTB.

Frøs posisjonen

Nybø var først forsknings- og høyere utdanningsminister, og ble deretter næringsminister 24. januar 2020.

Hun opplyser at hun gjorde en ny vurdering da hun ble næringsminister.

– I samråd med departementet ble vi enige om at min samboer skulle fryse sin posisjon, altså verken kjøpe eller selge aksjer, så lenge jeg var næringsminister, sier hun.

Flere saker

Fredag fortalte Høyre-leder Erna Solberg at hennes ektemann, Sindre Finnes, drev med omfattende aksjehandel mens hun var statsminister. Finnes opplyste ikke om aksjehandlene sine til Solberg da hun var statsminister og heller ikke i ettertid, sa hun på en pressekonferanse.

Solberg har vedgått at omfanget av ektemannens aksjehandel gjorde henne inhabil i flere saker som statsminister.

Forrige måned ble det kjent at utenriksminister Anniken Huitfeldts (Ap) ektemann har kjøpt aksjer i blant annet Kongsberg Gruppen og lakseselskaper mens hun har sittet som statsråd.

I sommer gikk Ola Borten Moe av som forsknings- og høyere utdanningsminister etter å ha brutt regjeringens habilitetsregler og retningslinjer for aksjehandel da han kjøpte aksjer i Kongsberg Gruppen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Innenriks