Innenriks

Støre: Krigen i Ukraina rykker nærmere

Krigen er i en mer alvorlig fase og har rykket nærmere oss, sier statsminister Jonas Gahr Støre. – Vi har de siste ukene sett ringvirkninger av krigen i Norge.

Støre (Ap) viste til de mange droneobservasjonene den siste tiden, og at sju russiske statsborgere er varetektsfengslet i Norge for droneflyging eller fotografering.

– Vi skal ikke bli overrasket hvis det blir flere slike pågripelser i tiden framover, sa Støre på en pressekonferanse torsdag.

Russland ønsker å skape splid og usikkerhet for å redusere og stanse støtten til Ukraina, la han til.

– Vi må være forberedt på at vi i tiden framover vil se nye og ukjente forsøk på å skape uro, også her hjemme. La meg være helt tydelig. Vi lar oss ikke skremme. Vi vil fortsatt støtte Ukraina, sa Støre.

Kan ikke knytte dronene til et land

Onsdag morgen ble Bergen lufthavn Flesland stengt i vel to timer etter observasjoner av droner. Støre sa da at det er ikke er akseptabelt at utenlandsk etterretning flyr droner over norske flyplasser. Han understreket torsdag at droneaktiviteten ikke kan knyttes til et land.

– Det er arrestert sju russere, men det jeg har sagt, er at hvis det drives etterretningsvirksomhet med droner fra Russland, så er det forbudt og må stoppes, sa statsministeren.

Han utdyper overfor NTB:

– Jeg ble spurt om hva vi gjorde i forhold til det. Da sa jeg: Det vil vi ikke ha. Men politiet må etterforske og avdekke hva vi når har sett. Jeg kan ikke konkludere på det i dag. Det gjorde jeg heller ikke i går, men jeg sa som generell holdning, at vi vil ikke ha ulovlig etterretningsvirksomhet i Norge.

Antidroneutstyr

Han nekter for at det var en klønete formulering.

– Nei, det var ikke det. Det var en veldig presis formulering om at vi skal ikke ha ulovlig etterretningsvirksomhet fra andre myndigheter i Norge. PST og etterretningstjenesten har pekt på at vi er utsatt for sterkt etterretningspress og peker på Russland og Kina i fronten på det. Jeg gir veldig uttrykk for at det vil vi bekjempe. Kan det påvises at det skjer droneveien, skal vi ta det på ekstra alvor, sier Støre til NTB.

Politiet skal anskaffe antidroneutstyr for 57 millioner kroner, og Luftfartstilsynet vurderer om det er behov for å stramme inn reglene for dronebruk. Samtidig ser Nasjonal sikkerhetsmyndighet på regler for forbudssoner for viktig infrastruktur og flyplasser.

Forstår at folk er redde

Støre forstår at folk her hjemme er redde på grunn av krigen, blant annet etter truslene om bruk av atomvåpen fra Russland.

– Russland har interesse av å skape splittelse blant landene som støtter Ukraina, og vi må være våkne for å se på kjente og nye typer utfordringer. Uro kan skapes på mange forskjellige vis. Det er helt legitimt å være urolig for atomkrig. Men da må vi snakke saklig om hva truslene består i, og hva vi gjør med dem, sier han til NTB.

Han påpekte at Norge har god atomberedskap, at det ikke finnes noen militær trussel mot Norge i dag, og at norsk beredskap er skjerpet.

Bruker minst mulig tid på å være bekymret

– Men jeg forstår likevel at mange er urolige. Jeg har møtt mange barn og unge de siste dagene som er redde for det som skjer, og det forstår jeg godt, sa han.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at hun føler seg trygg.

– Jeg bruker minst mulig tid på å være bekymret og mest mulig tid på å skape tiltak. Jeg føler meg trygg. Det er mange som er på jobb og er årvåkne. Det kan folk finne trygghet i, sier Mehl til NTB.

Til sammen er det nå iverksatt 46 beredskapstiltak i forsvarssektoren, opplyste forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

I tillegg jobbes det med et nytt varslingssystem som skal kunne varsle befolkningen om farer i løpet av få sekunder. Dette skal være klart i løpet av året.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Innenriks