Innenriks

Rødt går inn for å fjerne sluttdato for oljeproduksjon

Rødt stryker punktet om sluttdato for norsk oljeproduksjon fra partiprogrammet. Det ble klart på partiets digitale landsmøte lørdag.

Norge — Med 130 mot 56 stemmer vedtok partiet å fjerne sluttdatoformuleringen fra partiprogrammet for de neste fire årene. Dermed skal partiet ikke lenger arbeide for at 90 prosent av norsk olje- og gassvirksomhet skal være lagt ned innen 2030.

– En sluttdato betyr lite i den praktiske politikken. Jeg mener den står i veien for å bygge allianser som trengs mellom miljøbevegelse og fagbevegelse, sier partiets nestleder Marie Sneve Martinussen til Aftenposten.

Motstand fra fagbevegelsen

Leder for Fellesforbundet Jørn Eggum har tidligere uttalt seg svært kritisk om en fastsatt sluttdato for oljeutvinning.

– Det er virkemidlene som er viktige. En sluttdato er provoserende og urealistisk, uttalte han til  Klassekampen i 2019.

Før Rødt fjernet punktet i partiprogrammet, var de alene sammen med Miljøpartiet De Grønne (MDG) om å ha fastsatt en sluttdato i sitt partiprogram.

Rødt Ungdom krever «startdato»

Blant dem som kjempet for en sluttdato var Rødts ungdomsparti Rød Ungdom.

De er skuffet over utfallet lørdag. Ungdomspartiet mener at avgjørelsen om å fjerne formuleringen om sluttdato bygger på en forståelse om at man skal bli enige om en startdato for når nedtrappingen skal starte.

– Nå krever og forventer vi i Rødt Ungdom at Rødt styrker seg og tydeliggjør klimapolitikken vi fortsatt har. Når «startdato» argumentet ble brukt, så forventer vi at Rødt løfter fokuset på nettopp dette, sier Rød Ungdom-leder Alberte Bekkhus.

Mot vindkraftutbygging

Oljesluttdatoen er blant flere av punktene partiet vedtok lørdag. Blant annet bestemte partiet seg for å gå imot utbygging av all vindkraft, på fastlandet og utenfor kysten.

Rødt sier nei til «vindkraft på land, i fjæra og til havs», står det i vedtaket, melder  VG.

Når det gjelder samferdsel vil partiet innføre gratis fergetransport og utvide og styrke jernbanenettet, samt «reversere privatiseringen av jernbanen».

Partiet har også vedtatt at de ønsker at arbeidsinnvandrere skal få lønns- og arbeidsvilkår etter norske tariffavtaler.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Innenriks