Innenriks

Rekordmange kvinner topper årets valglister

STORTINGSVALG: Aldri før har så mange kvinner toppet listene til årets stortingsvalg. 76 av 170 listetopper i de ni partiene som er på Stortinget, er kvinner.

Norge — Det er fem flere enn i valget i 2017, viser en kartlegging som NRK har gjort. I alt utgjør kvinnene nå 44 prosent av listetoppene.

Trenden er klar, mener valgforsker Bjarte Folkestad ved Høgskulen i Volda.

– Tallene føyer seg inn i en trend der kvinneandelen har økt langsomt. Det går i retning av mer likestilling. Fremdeles er vi et stykke unna 50 prosent. Men forskning viser at velgerne ønsker kvinner på topp, sier han.

SV er partiet med flest kvinner, 14 av 19, på topp. Deretter følger Ap, Sp og MDG med ti, Høyre med ni, Venstre med åtte og KrF med seks, viser en gjennomgang NTB har gjort av NRK-tallene.

Frp har foreløpig kun én kvinnelig listetopp. Men i Oslo er spørsmålet om hvem som skal toppe lista, ikke avgjort etter at Siv Jensen tidligere i år kunngjorde at hun trekker seg som partileder.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Innenriks