Innenriks

Aktor: Kvinnen visste godt hva hun gikk til da hun reiste til Syria

Aktoratet mener det ikke er tvil om at den IS-tiltalte kvinnen visste at hun dro til en ekstrem organisasjon og hva dette innebar da hun dro til Syria i 2013.

[object Object]

Norge — I dag startet rettssaken mot kvinnen som er tiltalt for å ha deltatt i ekstremistgruppa IS i nesten seks år. Den 30 år gamle kvinnen nektet straffskyld da saken startet i Oslo tingrett mandag.

Kvinnen hadde kort tid før hun reiste til Syria i 2013 giftet seg med den norske fremmedkrigeren Bastian Vasquez, som allerede var i Syria, der han hadde sluttet seg til den jihadistiske militsen Jabhat al-Nusra.

– Hun visste at Vasquez var med i Jabhat al-Nusra og at det var en ekstrem militær gruppering. Hun visste også at Vasquez var en militant kriger og at han deltok i terror, sa aktor Geir Evanger under sitt innledningsforedrag under den første dagen av rettssaken mot kvinnen.

– Det finnes også bevis på at hun ønsket våpen da hun dro ned, sa Evanger.

Han presiserte at kvinnen selv har nektet for at hun ønsket våpen.

Aktor mener også at kvinnen hadde såpass god innsikt i jihadistenes tolkning av islam at hun visste at hennes rolle ville være at hun måtte holde seg i hjemmet, og i praksis miste sin frihet, da hun dro ned.

Annonse
Annonse

Mer fra: Innenriks