Innenriks

Økonomisk mislighold i 44 bistandssaker i fjor

I fjor ble det avdekket korrupsjon og misbruk av tilskuddsmidler i 44 bistandssaker, viser en ny rapport fra Utenriksdepartementet.

I 2020 registrerte Sentral kontrollenhet 75 nye saker. I samme periode ble 75 saker avsluttet. Av disse ble 44 avsluttet med reaksjon, alle knyttet til internasjonal bistand. Det ble tilbakebetalt 10,7 millioner kroner, heter det i en rapport som Utenriksdepartementet offentliggjorde mandag.

15 av sakene er knyttet til UD, mens 29 av sakene hører til Norad.

Ved årsskiftet hadde kontrollenheten fortsatt 108 saker om mulig mislighold til behandling. 63 av dem er tilknyttet UD, 40 ligger innunder Norad, mens fem saker er administrert av Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec), tidligere Fredskorpset.

Siden 2007 har Sentral kontrollenhet registrert i alt 1.252 mislighetssaker og avsluttet 1.140. Antall nye saker steg jevnt fram til 2015, men har siden blitt noe redusert, heter det i rapporten.

I 2019 ble det avdekket økonomisk mislighold i mellom 50 og 60 saker.

Av de avsluttede sakene er 523 avsluttet med reaksjon, i all hovedsak med krav om tilbakebetaling. Det er tilbakebetalt drøyt 135 millioner kroner.

(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Innenriks