Innenriks

Kirkens Bymisjon kritisk til to punkter i rusreformen

RUSREFORMEN: Kirkens Bymisjon er glad for at det har blitt lagt fram en rusreform der brukere kan møtes på en human måte framfor med trussel om straff.

Fredag la regjeringen fram en ny rusreform. De foreslår at besittelse og bruk av mindre mengder narkotika ikke lenger skal straffeforfølges, og ønsker straffefrie terskler for narkotiske stoffer.

Dersom regjeringen får det som de vil, skal folk som blir tatt med ulovlige rusmidler, få plikt til å møte opp for en kommunal rådgivende enhet i stedet for å straffes med bøter og fengsel.

Kirkens Bymisjon glad for at regjeringen legger fram et forslag til rusreform som legger opp til at brukere av rusmidler møtes på en human og kunnskapsbasert måte framfor med trussel om straff. Samtidig er de kritisk på to punkter.

– Vi er sterkt kritiske til forslaget om å innføre gebyr for brudd på møteplikten. Vi frykter at bøtelegging for manglende oppmøte vil gjøre at mennesker i en allerede vanskelig situasjon får mer gjeld. Dette er slik vi ser det, bare en ny variant av økonomisk straff av folk som har lite fra før, sier generalsekretær Adelheid Hvambsal i Kirkens Bymisjon.

Hun oppfordrer også Stortinget til å se nøye på rusreformutvalgets forslag til mengden narkotika som kan innehas til eget bruk, og deres modell for terskelverdier.

– Vi ser det som viktig at borgere kan inneha rusmidler til flere dagers bruk og at det må være en god margin for hvilke mengder som skal unngå straffereaksjon. Ved å ha to ulike terskelverdier, slik det skisseres i regjeringens modell, er vi bekymret for at det skapes lite forutsigbarhet, sier hun.

(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Innenriks