Innenriks

Endelig fikk Bjørg (87) klemme barnebarna sine

KLEM: Bjørg Vigdal har ikke sett sønnesønnene sine siden i høst. Nå kan hun endelig klemme dem og sønnen.

Bjørg Vigdal sitter klar i stolen på Lillohjemmet i Oslo og venter på barn og barnebarn. Hun har savnet dem hver dag og har gledet seg til denne dagen. Vigedal var en av de første som fikk koronavaksinen i Oslo.

– Alle her har savnet noen, tror jeg.

– Nå må jeg få en klem av alle sammen! sier hun når sønnen og sønnesønnene kommer.

Det er en begivenhet. Ikke bare for familien, men også for sykehjemmet. Det er rigget til med direktesending på God Morgen Norge på TV2.

Siden i høst har hun ikke truffet barnebarna mer enn en gang, og det var første juledag.

Da helseminister Bent Høie åpnet opp for klemming på sykehjem, kom nyheten som hastemelding på mobiltelefonen. Han kalte lettelsene på sykehjemmene «det første skrittet på vei tilbake til hverdagen».

Bjørg Vigdal feiret 87-års dagen sin på Lillohjemmet i fjor, samme år som hun flyttet hit. Fra rommet, hvor familien endelig igjen kan komme inn på, ser de utover Oslo – Ullevål Hageby, der hun vokste opp. Gaustad, der familien bygde hus.

– Utsikten er helt nydelig, sier Bjørg Vigedal. Hun peker og forteller om steder hun har bodd, og jobbet. Herfra kan hun se hele byen.

87 år gamle Bjørg Vigdal var blant de første som fikk vaksinen i Oslo. I dag fikk hun endelig lov til å få besøk og en klem av barnebarna sine.

Vigdal trives godt på sykehjemmet, har fått nye venninner, maten er god («men jeg kan ikke spise for mye, vil jo ikke bli tjukk, heller»), men en god klem har hun ikke fått på lenge.

Én ting er det å ikke få klemme, noe annet er at Oslo sist høst stengte for at aldersgruppa 21-29 år i det hele tatt å komme på besøk til besteforeldre eller andre på institusjon.

For barnebarna Jørgen (26) og Pål Vigdal (29) er det altså første besøk på flere måneder. Sammen med faren Trond grep de aller første mulighet for å komme på besøk.

De trenger ikke munnbind, og kan sitte nær hverandre, uten å måtte tenke på en eller to meters avstand.

– Det er fint å kunne klemme igjen. Men det er egentlig ikke det viktigste, sier barnebarnet Jørgen Vigdal.

Det viktigste er sette seg ned i sofaen og prate litt. Og slippe munnbind. Og at det ikke er på Facetime. Faren Trond er enig – bare det å møtes sammen er fint. Munnbindet er fremdeles fremmed, selv om de er vant til det nå.

87 år gamle Bjørg Vigdal var blant de første som fikk vaksinen i Oslo. I dag fikk hun endelig lov til å få besøk og en klem av barnebarna sine.

Bjørg Vigdal er tidligere psykiatrisk sykepleier og var i mange år avdelingsleder på akuttpsykiatrisk på Gaustad sykehus. Derfor bygde familien hus i nærheten. Sønnen Trond bygde etterhvert hus til familien på samme tomt, så barnebarna har vokst opp sammen med besteforeldrene:

– Det var fast å gå dit hver dag etter skolen. Vi har vel egentlig aldri hatt andre barnevakter enn dem, sier Pål Vigdal.

Brødrene sier at selv om de har flyttet hjemmefra for mange år siden, ble det en brå overgang å ikke se hverandre.

87 år gamle Bjørg Vigdal var blant de første som fikk vaksinen i Oslo. I dag fikk hun endelig lov til å få besøk og en klem av barnebarna sine.

– Husk smittevernet

Avdelingssykepleier Camilla Sundsby på Lillohjemmet synes klemmemarkeringen er veldig hyggelig.

– Det er vanskelig å ikke bli rørt når man ser møte mellom beboere og familien. Alle blir glade for å være med på slike øyeblikk. Det er en gjensynsglede vi unner alle å få oppleve, sier hun.

– De blir roligere når de får besøk, akkurat som om de får en indre fred.

—  Sykepleier Camilla Sundsby

De fleste beboerne er fullvaksinerte, men det gjelder ikke de ansatte – eller besøkende. De ønsker å holde sykehjemmet åpent, og oppfordrer derfor alle som kommer til å følge smittevernet som før.

87 år gamle Bjørg Vigdal var blant de første som fikk vaksinen i Oslo. I dag fikk hun endelig lov til å få besøk og en klem av barnebarna sine.

Sundsby leder ikke avdelingen der Bjørg Vigdal bor, men demensavdelingen. Hun forteller hvor viktig det er med kontakt og besøk, og at de merker forskjell på beboere – også hos de som ikke klarer å uttrykke seg.

– De blir roligere, akkurat som om de får en indre fred. Det er jo ikke akkurat målbart, men vi ser hvordan de reagerer når de får besøk.

Camilla Sundsby gleder seg til det letter mer, og forteller hvor hjerteskjærende det er når et ektepar, hvor den ene bor på sykehjem, ikke kan klemme hverandre.

---

Klemming

  • 3. februar sa helseminister Bent Høie at det nå er tillatt for beboere på sykehjem å klemme.
  • Alle sykehjemsbeboere i Norge er nå vaksinert.
  • Nærmere 260.000 mennesker i Norge er vaksinert mot covid-19.
  • Ifølge Helsedirektoratet er målet å vaksinere alle innen midten av juli.

---

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Innenriks