Innenriks

Kongen, dronningen og kronprinsen tente lys i Gjerdrum kirke

ÅPEN KIRKE: Før de kongelige skulle møte de pårørende i Gjerdrum søndag, tok de noen minutter til stillhet, forbønn og en liten liturgi i Gjerdrum kirke.

Klokka 11.50 søndag svingte de svarte limousinene til kongehuset inn foran Gjerdrum kirke. Etter gudstjenesten at klokka som startet klokka ti var over, ble det sørget for at veien fra kirkeporten opp til kirkedørene var skikkelig strødd.

Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon Magnus hadde startet besøket i skredrammede Gjerdrum med å møte kriseteamet i kommunen og redningsmannskapene. Deretter gikk ferden til Gjerdrum kirke, som holder åpen kirke hele dagen.

Gjerdrum 20210103. 
Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon tenner lys i Gjerdrum kirke for å minnes ofrene etter jordraset i Ask.
Foto: Lise Åserud / NTB / POOL

Nasjonal medfølelse

I Gjerdrum kirke hilste kongen, dronningen og kronprinsen på biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme. Han forteller at det inne i kirken var lagt opp til en enkel liturgi som åpnet nådehilsen og et lite musikkstykke. Deretter tente de kongelige lys, og det gjorde også noen av de andre som var til stede, før det ble bedt Fadervår og til slutt lyst velsignelsen.

– Jeg synes det var fint. Det er noe storslått over denne kongefamilien, som kommer til Gjerdrum og hit, og markerer at den lidelsen og sorgen som er her nå, er det en nasjonal årvåkenhet og medfølelse med. Da gir også kirkerommet kongefamilien et lite punkt hvor de kunne si sine bønner, sier Sommerfeldt.

Møtte pårørende og evakuerte

Da kongen, dronningen og kronprisen dro fra Gjerdrum kirke, skulle de møte pårørende og evakuerte etter jordskredet. Kongeparet dro til Olavsgård hotell, og kronsprinsen til Clarion Gardermoen.

– Den forferdelige hendelsen gjør dypt inntrykk på oss alle. Jeg føler med dere som går inn i det nye året med sorg og uvisshet, med dere som har mistet hjemmene deres, og som akkurat nå er fortvilte og ikke ser veien videre, sa kongen.

Han trakk også fram innsatsen som myndighetene, nødetatene og sivilsamfunnet har lagt ned under svært krevende forhold.

– Dere har fremdeles mye tungt arbeid foran dere. Og nok en gang ser vi at folk mobiliserer for å hjelpe medmennesker i nød. Det gjør meg både stolt og rørt, sa kongen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Innenriks