Biskop i Borg Atle Sommerfeldt synes det er sterkt meningsfullt å samles til gudstjeneste «midt i katastrofestedet og i tiden».
Gudstjenesten er nå ferdig, men du kan se den i opptak her:
– Gjerdrum kirke, som er en gammel kirke, har opplevd veldig krevende tider for lokalsamfunnet og for mennesker der gjennom mange århundrer. Samtidig er hver katastrofesituasjon unik, og denne er av de helt store. Hele lokalsamfunn og mange mennesker er rammet på mange måter. Jeg ønsker å formidle denne balansen mellom å orke å leve i tapet, og samtidig lete etter lys i mørket på så mange forskjellige måter, sier Sommerfeldt.
På sitt dypeste nivå er både sorg og død en ensom erfaring.
— Atle Sommerfeldt
– En ensom erfaring
Biskopen understreker at fellesskap med andre mennesker og det å kunne samles i en gudstjeneste er særlig viktig i sånne tider.
– Å oppleve at mennesker nært og fjernt er deltakere i sorgen, tapet og fortvilelsen, at de blir bedt for og merker at folk har omtanke, er noe vi vet av egen erfaring og tilbakemeldinger vi har fått, har betydning.
Kongehuset meldte lørdag ettermiddag at kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon vil besøke Gjerdrum søndag. Sommerfeldt mener dette er med på å markere at hendelsen angår hele nasjonen.
– Kongen adresserte katastrofen i sin nyttårstale, og det gjorde også statsministeren. Det er viktig fordi det gjør at mennesker opplever at de ikke er alene, men har hele nasjonen bak seg. Jeg tror nok de som opplever det mest vanskelige nå, også kommer til å kjenne at man er alene. Det viktigste er at vi som er rundt, er til stede, slik at den følelsen blir redusert. Men på sitt dypeste nivå er både sorg og død en ensom erfaring, sier Sommerfeldt.
[ Slik forbereder Gjerdrum gudstjenesten søndag: – Den skal ha preg av håp ]
Koronatiltakene begrenser
På grunn av smitteverntiltak fikk bare 20 personer delta på gudstjenesten. Sommerfeldt oppfordrer folk til å gå til gudstjeneste i en kirke nær dem, for å ha mulighet til forbønn og refleksjon.
– Er det uheldig at smitteverntiltakene begrenser muligheten til å møtes, i en situasjon der det å være sammen er ekstra viktig?
– Absolutt. Det ser vi også på mottakssentrene, at pandemiens restriksjoner slår inn, med bruk av munnbind, ingen klemming og avstand. Det blir særlig tydelig når mennesker er fratatt så mye og er i en så kritisk situasjon, sier Sommerfeldt.