Innenriks

Funn av død person i skredområdet i Gjerdrum

REDNINGSAKSJON: Én person ble fredag ettermiddag funnet død i skredområdet på Ask i Gjerdrum. Nødetatene sier likevel at de fortsatt har håp om å finne overlevende. Politiet har frigitt navnene på de som er savnet.

Klokken var rundt 14.30 fredag ettermiddag da den døde personen ble funnet i det sentrale skredområdet. Vedkommende, som ennå ikke er identifisert, skulle fraktes ut av området i løpet av kort tid, opplyser politiet.

– Vi ønsker ikke å si noe om kjønn eller alder. Dette er fremdeles veldig ferskt, og vi fortsetter å jobbe intensivt i området, sa innsatsleder Roy Alkvist på en pressebrifing fredag ettermiddag.

Statsminister Erna Solberg (H) sender sine tanker til de pårørende etter å ha mottatt beskjed om funnet.

– Det er med stor sorg vi har mottatt beskjeden vi har fryktet. Mine tanker går til de som har mistet en de hadde kjær, sier hun.

Frigir navn på de savnede

Fredag kveld friga politiet navnet på de ti som er savnet etter skredet. Politiet skriver at «den omkomne er ikke identifisert, men er sannsynligvis en av personene på listen».

Disse ti er savnet:

  • Eirik Grønolen (1989)
  • Irene Ruud Gundersen (1951)
  • Charlot Grymyr Jansen (1989)
  • Alma Grymyr Jansen (2018)
  • Bjørn-Ivar Grymyr Jansen (1980)
  • Ann-Mari Olsen-Næristorp (1970)
  • Victoria Emilie Næristorp-Sørengen (2007)
  • Marius Brustad (1991)
  • Lisbeth Neraas (1966)
  • Rasa Lasinskiene (1971)

– Det er mange mennesker som er berørt av denne tragedien. Folk som har mistet hjemmene sine, alt de eier og antakeligvis familiemedlemmer. Det er fortsatt mange som savner sine kjære, sier innsatsleder Alkvist.

– Vi henstiller derfor mediene til å trå varsomt og ha respekt, lyder oppfordringen fra politiet.

Tro på overlevende

Bakkemannskapene har like etter klokken 17 avsluttet arbeidet i skredområdet for dagen. De gjenopptar søket lørdag morgen.

– Nå har vi hatt bakkemannskapet på grunnen inne i det sentrale stedet. Vi kan ikke fortsette den type aktivitet i mørket. Vi opprettholder selvfølgelig luftovervåking med droner og varmesøkende kameraer, sa innsatsleder Roger Petersen på en pressebrifing klokken 17.30 fredag ettermiddag.

– Mørket kommer, men det hindrer oss ikke i de planene vi driver med og som vi legger for resten av kvelden og natten, sa Pettersen videre.

Han fortalte at de har laget en provisorisk vei inn til skredet.

– Vi forbereder oss på oppstart i morgen tidlig i det samme området. Så fort lyset kommer skal vi starte opp.

De siste dagene er to hunder blitt funnet i live i skredmassene, senest sent torsdag kveld. Nødetatene har håp om å også finne mennesker i live.

– Vi har fullt fokus på å finne overlevende. Vi har planlagt med at vi kan få flere funn av overlevende, men er også forberedt på at vi kan finne flere døde, sier Pettersen.

Helseberedskapen trappes opp

Samtidig som den døde personen ble bekreftet funnet, sier helsevesenet at de har trappet opp bemanningen for å kunne ta imot eventuelle overlevende. Innsatsleder helse Bjørn Nuland sier at de fremdeles har tro på å finne overlevende drøyt to og et halvt døgn etter skredet.

– Nå har vi funnet en omkommet, men vi er fortsatt i trua om at vi skal finne overlevende. Det har vi inntil vi får andre medisinske vurderinger eller at man har søkt gjennom skredområdet såpass godt, sier Nuland til NRK.

– Det har vi inntil vi får andre medisinske vurderinger eller at man har søkt gjennom skredområdet såpass godt, sier han.

Kirken åpen gjennom nyttårshelgen

Som følge av skredulykken vil Gjerdrum kirke holde åpent fra klokken 10 til 22 gjennom hele nyttårshelgen, skriver Dagen.

– Vi inviterer til stillhet, lystenning, fellesskap og tilbud om samtale, sier kirkeverge Dagrun Agnete Ødegaard til VG.

Myndighetene har gitt ros for at lokalsamfunnet har stilt opp i kjølvannet av katastrofen. Mange er blitt hjemløse og trenger bistand. Derfor er det blitt opprettet en pengeinnsamling for skredofrene i Gjerdrum.

Ressursnettverket for barn og unge (RBU) og Gjerdrum kommune samarbeider om pengeinnsamlingen. I tillegg har Røde Kors åpnet et gavemottak i Holterhallen i nabokommunen Nannestad.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Innenriks