Innenriks

Ti savnet etter leirskredet i Gjerdrum

GJERDRUM: Tallet på savnede etter leirskredet i Gjerdrum ble ved 22.15-tiden onsdag kveld ytterligere nedjustert fra elleve til ti.

Tallet har blitt nedjustert en rekke ganger i løpet av dagen og kvelden onsdag.

Alle som det er blitt redegjort for, er i god behold, opplyser innsatsleder Dag André Sylju i Øst politidistrikt til pressen sent onsdag kveld.

Innsatsleder Dag Andre Sylju ble torsdag morgen stilt spørsmål om hvor optimistiske politiet er til å finne overlevende over ett døgn etter skredet. Ti personer er ikke gjort rede for.

– Graden av optimisme vil jeg ikke uttale meg om, men så lenge det pågår en redningsaksjon har vi håp om å finne mennesker i live, og det er vi forholder oss til, sier Sylju.

Tidligere torsdag morgen sa han til TV 2 at jo mer tid som går, jo dårligere blir oddsen.

Søker i rød sone

Det pågår en operasjon i den røde sonen i skredet i Gjerdrum, bekrefter politiet.

– Det foregår søk med bruk at to helikopter. Det er firt ned en hundeekvipasje fra Oslo politidistrikt, en redningsmann og et Usar-mannskap fra Oslo brann og redning, sier innsatsleder i politiet Roger Pettersen.

Han sier de søker i restene av hus som etter forholdene forholdsvis intakte.

De har jobbet der en stund, og søket pågår fremdeles. Hunden er inne i huset og mannskaper er på utsiden og støtter hundefører.

Så langt er det ikke funnet mennesker inne i det huset de arbeider i. Ti personer er fremdeles savnet etter kvikkleireskredet som gikk i firetiden onsdag morgen.

Bygninger kan fortsatt rase

Politiet sier torsdag morgen at det ikke har rast ut flere hus i løpet av natten. Totalt ni hus og 31 boenheter har så langt rast ut.

– Det er geoteknikerne vi forholder oss til, og de forteller at skredet fortsatt er i bevegelse. Det er fortsatt bygninger som ligger helt på kanten som vi hadde forventet ville rase i løpet av natten, og hvis det skjer nå i løpet av de neste timene, er det en forventet hendelse, sier innsatsleder Dag Andre Sylju i Øst politidistrikt.

Bygningene som står i fare for å rase står nå tomme etter at beboerne har blitt evakuert.

1000 evakuert

Det var først da dagslyset kom onsdag morgen, at det fullstendige omfanget av katastrofen begynte å vise seg for redningsmannskapene.

– De som jobbet her i natt, var overveldet da de så bildene fra dagslys, sier Pettersen.

Politiet sendte ut sin første melding om skredet klokka 5.18. Alle nødetatene er tungt til stede i området. Hjelp er tilkalt både fra Forsvaret, Heimevernet, Sivilforsvaret og frivillige organisasjoner.

Klokken 22.15 onsdag sier innsatsleder Dag André Sylju at det siste tallet de har nå, er at det er rundt 1.000 evakuerte.

Ti skadd

Til sammen har ti personer blitt fraktet til sykehus og legevakt etter skredet, men ingen av dem er hardt skadd.

– De har vært i leilighetene, og noen har også blitt funnet i området hvor det har vært skred, sier innsatsleder for helse Hans Kristian Jørgensen.

Han sier at flere personer er blitt løftet opp fra rasmassene med et Seaking-helikopter.

– De vi har funnet, er kalde i kroppen, sier han.

– Vi har fire pasienter som vi har kjørt til Ahus som er lettere skadd. Så har vi fem pasienter som er kjørt til legevakt. En pasient som er kjørt til Ullevål har hatt litt pusteproblemer, men den personen går det også greit med nå.

Fortvilte mennesker

Politiet forteller om kaotiske forhold de første timene etter hendelsen. Flere av nødmeldingene har vært svært dramatiske.

– Bygninger, takplater og konstruksjoner har kollapset. Vi har fått meldinger fra fortvilte mennesker som har ringt til politiets nødtelefon og har sagt at hele huset er i bevegelse, og at de ligger under takplater og isolasjon. Så det er selvfølgelig dramatiske meldinger, og hendelsen er særdeles alvorlig, sa innsatsleder Roger Pettersen på en pressebrifing klokken 10.

Norges fremste eksperter har i flere timer jobbet med å få oversikt over leirskredet, omfanget og risiko i Gjerdrum.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte geologer til stedet natt til onsdag for å bistå politiet. Regionleder Toril Hofshagen I NVE sier at skredet fremdeles pågår, og at det er fare for at flere hus kan rase ut.

– Det er fortsatt avskallinger, og det er ikke kontroll, sier hun om raset som startet natt til onsdag.

Ingen bekreftet omkommet

Politiet opplyser at ingen er bekreftet omkommet så langt. De melder at ni personer har fått behandling av ambulanse. Fem er fraktet til legevakt.

– En person er fraktet til Ullevål sykehus og fire til Ahus, sier Pettersen.

Politiet: – Det er en katastrofe

Politiet opplyser at raset er 700 meter langt. I tillegg har de en større evakueringssone rundt, som nå utvides.

Jordskredet på Gjerdrum betegnes som en katastrofe av politiet.

– Det er alvorlig når vi kategoriserer som en katastrofe, sa innsatsleder Roger Pettersen.

Jordras Gjerdrum

Mange frivillige hjelpemannskaper

Røde Kors hjelpekorps stilte på kort tid med 91 frivillige fra flere regioner i Østlandsområdet for å bistå i hjelpearbeidet. Også Norsk Folkehjelp var på plass, blant annet for å bistå de evakuerte. De stilte med telt og utstyr for å holde folk varme.

– Jeg har akkurat vært og hentet telt, sier Espen Brun i Norsk Folkehjelp til Vårt Land.

– Vi har også med hypotermiutstyr, forteller han.

Folkehjelpen venter på videre beskjeder om hvilke oppgaver de får.

– Vi skal bistå med å ta imot evakuerte nå.

Espen Brun fra Norsk Folkehjelp på Gjerdrum

Raset har gått over et stort område, og fylkesvei 120 Holt – Ask/Gjerdrum er helt stengt på grunn av raset, ifølge Vegtrafikksentralen.

Ifølge strømselskapet Elvia er 629 husstander i området uten strøm.

Politiet tvitret om skredet klokken 5.18 onsdag morgen. Publikum bes om å holde avstand fra området.

Evakuering Gjerdrum
NTB Nyheter

NTB nyheter

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien er vaktsjef i Vårt Land.

Mer fra: Innenriks