Innenriks

KrF-Grøvan ut mot skolesjefen: – Rigide regler nuller ut tilbudet

Skolegudstjeneste: Skolesjefen i Hå kommune la ned forbud mot å vise julehilsenen fra Nærbø kirke. – Her har de gjort en forbilledlig jobb, og det er trist at de må vises vekk i døren på grunn av skolesjefens rigide regler, sier KrFs utdanningspolitiske talsperson.

– Det gjør meg trist at skolesjef i Hå kommune sine rigide regler nuller ut Nærbø kirkes tilbud om skolegudstjeneste til barna, sier utdanningspolitisk talsperson i KrF Hans Fredrik Grøvan.

På grunn av hensyn til smittevern får ikke skolene på Nærbø i Hå kommune gjennomføre de vanlige skolegudstjenestene før jul. Som Vårt Land tidligere har meldt, laget Nærbø kirke derfor en julehilsen på film hvor de leste juleevangeliet, presten holdt andakt, og hvor det ble vist julesang fra et barnekor. Men skolesjefen i kommunen har gitt tydelig beskjed om at filmen ikke skal vises på skolene i kommunen.

– Intensjonene fra kirken er nok bare gode, men dette blir feil, sier skolesjef i Hå kommune, Rune Roaldsen til NRK og utdyper:

– Dette er forkynning, og bryter med de retningslinjene vi har når det gjelder skolegudstjenestene.

– Må ta vare på den kristne kulturarven

Kommunestyrerepresentant fra Hå-listen Terje Mjåtveit er blant dem som reagerer på skolesjefens vedtak.

– Jeg synes ikke noe om dette. Det er ikke greit at kirken ikke får sende en hilsen til skolene. Vi må ta vare på den kristne kulturarven, sier Terje Mjåtveit til Vårt Land.

Også KrFs utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan reagerer. I en e-post til Vårt Land skriver han at skolegudstjenestene gir elevene viktig innsikt i vår kristne kulturarv, og at de som ønsker fritak vil kunne få det – også om tilbudet er digitalt.

– Vi har virkelig fått kjenne dette året at det koster oss å ikke samles. Kirker over hele landet har gjort en formidabel innsats med å tilrettelegge og lage alternative opplegg til gudstjenester. Når da kirken i Nærbø har strukket seg langt med kreative løsninger for at barna skal få en hilsen fra kirken, gjør det meg trist at skolene ikke en gang får spille den av i klasserommene.

Mener tilbudet kom for sent

Skolesjefen i Hå mener derimot at foreldrene i kommunen ikke har fått mulighet til å vurdere om deres barn er tjent med å se en slik julehilsen, fordi videoen fra menigheten kom såpass sent.

– Det er min oppgave å passe på at vi er innenfor lovverket. Her er det vanskelig å vite om vi hadde vært på rett side, sier Roaldsen til NRK.

Grøvan mener pandemien har gjort det ekstra viktig å holde fast på de tradisjoner – som en kirkelig juleavslutning.

– Både fordi tradisjonene har en egenverdi, men og fordi barna våre har godt av å minnes på hvordan hverdagen egentlig er. Her syns jeg Nærbø kirke har gjort en forbilledlig jobb, og det er trist at de må vises vekk i døren på grunn av skolesjefens rigide regler, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Innenriks